Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jarenlange celstraffen voor leden beruchte Parkstadbende

Geplaatst opdinsdag 18 juni 2019 - 15:44

De rechtbank heeft dertien leden van de Parkstadbende veroordeeld voor onder andere hun rol in een criminele organisatie, diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapen- en drugsbezit. Ze krijgen celstraffen tot 5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden celstraffen tussen één en zeven jaar voor twaalf leden van de Parkstadbende.

Spoor van schade
Volgens de rechter gingen de leden van de bende in 2016 en 2017 professioneel te werk door in de hele Euregio dure auto's te stelen en in te breken in woningen. "Ze lieten een spoor van schade achter. Niet alleen materieel, maar ook emotioneel aan bewoners en agenten", zei de rechter. Veertien leden moesten dinsdag voorkomen, van wie er één werd vrijgesproken.

Kopstukken
De bende opereerde vooral in de regio Parkstad en werd in 2017 opgerold. De zwaarste straf kreeg Romano M. (22) uit Hoensbroek, die wordt gezien als de leider. Hij had volgens de rechter een zeer bepalende rol en kreeg daarvoor vijf jaar cel. Zijn vader Pascal M. kreeg 4,5 jaar cel. De rechter noemde hem 'The Godfather' van de jongeren. Ook moeder Elizabeth C. en Naomi van E., de vriendin van Romano, kregen celstraffen. Het OM vergeleek de bende eerder met de maffia vanwege de strakke hiërarchie die in de bende heerste.

Lees ook: Parkstadbende opnieuw voor de rechter: Wie is wie?

Afschrikwekkend effect
De Parkstadbende werd in 2017 opgerold. Volgens justitie waren er 70 tot 80 jongeren bij betrokken, voornamelijk uit Heerlen en Brunssum. Justitie hoopt dat de straffen een afschrikwekkend effect hebben bij jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen