Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange celstraffen voor leden beruchte Parkstadbende

Geplaatst opdinsdag 18 juni 2019 - 15:44

De rechtbank heeft dertien leden van de Parkstadbende veroordeeld voor onder andere hun rol in een criminele organisatie, diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapen- en drugsbezit. Ze krijgen celstraffen tot 5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden celstraffen tussen één en zeven jaar voor twaalf leden van de Parkstadbende.

Spoor van schade
Volgens de rechter gingen de leden van de bende in 2016 en 2017 professioneel te werk door in de hele Euregio dure auto's te stelen en in te breken in woningen. "Ze lieten een spoor van schade achter. Niet alleen materieel, maar ook emotioneel aan bewoners en agenten", zei de rechter. Veertien leden moesten dinsdag voorkomen, van wie er één werd vrijgesproken.

Kopstukken
De bende opereerde vooral in de regio Parkstad en werd in 2017 opgerold. De zwaarste straf kreeg Romano M. (22) uit Hoensbroek, die wordt gezien als de leider. Hij had volgens de rechter een zeer bepalende rol en kreeg daarvoor vijf jaar cel. Zijn vader Pascal M. kreeg 4,5 jaar cel. De rechter noemde hem 'The Godfather' van de jongeren. Ook moeder Elizabeth C. en Naomi van E., de vriendin van Romano, kregen celstraffen. Het OM vergeleek de bende eerder met de maffia vanwege de strakke hiërarchie die in de bende heerste.

Lees ook: Parkstadbende opnieuw voor de rechter: Wie is wie?

Afschrikwekkend effect
De Parkstadbende werd in 2017 opgerold. Volgens justitie waren er 70 tot 80 jongeren bij betrokken, voornamelijk uit Heerlen en Brunssum. Justitie hoopt dat de straffen een afschrikwekkend effect hebben bij jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen