Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange celstraffen voor leden beruchte Parkstadbende

Geplaatst opdinsdag 18 juni 2019 - 15:44

De rechtbank heeft dertien leden van de Parkstadbende veroordeeld voor onder andere hun rol in een criminele organisatie, diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapen- en drugsbezit. Ze krijgen celstraffen tot 5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden celstraffen tussen één en zeven jaar voor twaalf leden van de Parkstadbende.

Spoor van schade
Volgens de rechter gingen de leden van de bende in 2016 en 2017 professioneel te werk door in de hele Euregio dure auto's te stelen en in te breken in woningen. "Ze lieten een spoor van schade achter. Niet alleen materieel, maar ook emotioneel aan bewoners en agenten", zei de rechter. Veertien leden moesten dinsdag voorkomen, van wie er één werd vrijgesproken.

Kopstukken
De bende opereerde vooral in de regio Parkstad en werd in 2017 opgerold. De zwaarste straf kreeg Romano M. (22) uit Hoensbroek, die wordt gezien als de leider. Hij had volgens de rechter een zeer bepalende rol en kreeg daarvoor vijf jaar cel. Zijn vader Pascal M. kreeg 4,5 jaar cel. De rechter noemde hem 'The Godfather' van de jongeren. Ook moeder Elizabeth C. en Naomi van E., de vriendin van Romano, kregen celstraffen. Het OM vergeleek de bende eerder met de maffia vanwege de strakke hiërarchie die in de bende heerste.

Lees ook: Parkstadbende opnieuw voor de rechter: Wie is wie?

Afschrikwekkend effect
De Parkstadbende werd in 2017 opgerold. Volgens justitie waren er 70 tot 80 jongeren bij betrokken, voornamelijk uit Heerlen en Brunssum. Justitie hoopt dat de straffen een afschrikwekkend effect hebben bij jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen