Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jarenlange celstraffen geëist voor brandstichting jachthaven

Geplaatst opdinsdag 15 mei 2018 - 10:12

Justitie eist jarenlange celstraffen tegen de drie mannen die worden verdacht van brandstichting in de jachthaven in Ohé en Laak.

Er staan in de zaak drie mannen terecht. Hoofdverdachte is de 59-jarige Henk V., eigenaar van de jachthaven in Wessem. Hij moet als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in. De andere twee mannen, Maastrichtenaar Maikel G. en Eindhovenaar Frank V., hoorden zes jaar cel tegen zich eisen.

Ontkennen
De mannen zelf ontkenden maandagochtend bij de start van de zaak hun betrokkenheid. Volgens justitie is Henk V. het brein achter de havenbranden. Hij zou twee andere verdachten hebben ingehuurd om de branden (mede) te stichten. Alleen de brand in Ohé en Laak is bewijsbaar, maar justitie vermoedt een verband met branden in onder meer Wessem en Roermond. De advocaten van de verdachten pleiten voor vrijspraak. Volgens hen berust alles op toeval en zijn alle bewijsmiddelen verklaarbaar.

Lees ook: Verdachten havenbrand ontkennen: 'Waren niet in de buurt'

Reeks havenbranden
In 2014 en 2015 waren er vier grote havenbranden in Midden-Limburg. In 2014 werden de havens in Ohé en Laak, Herten en Roermond in de as gelegd. Begin 2015 was er brand bij de jachthaven in Wessem, waar Henk V. mede-eigenaar is.

Asbestramp
De schade van deze branden was enorm. Na de brand in Roermond bleek het centrum van de stad bezaaid te liggen met asbestdeeltjes. Daardoor moest het gebied een tijd op slot. De schoonmaak heeft miljoenen euro's gekost.

Lees ook: Binnenstad Roermond na vier maanden asbestvrij

Over twee weken is de uitspraak.

Verzekering oplichten
Volgens het Openbaar Ministerie wilde hoofdverdachte Henk V. uit het Brabantse Gastel de verzekering oplichten via de brand in zijn eigen jachthaven in Wessem. Het zou gaan om een verzekeringspremie van miljoenen euro's. De woonarken in de jachthaven zouden moeten verdwijnen. Het verzekeringsgeld zou meer zijn dan de opbrengst van een eventuele verkoop.

Oefening
Het vermoeden is dat de mannen ook achter alle vier de branden zitten, zodat het zou lijken dat er een pyromaan actief was in de regio. Voor de andere branden ontbreekt het justitie aan voldoende bewijs. Daarom staan ze alleen terecht voor de brand in Ohé en Laak. De politie denkt dat de brand daar 'een oefening' was voor de latere en grotere branden in Roermond en Wessem.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen