Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Jarenlange celstraffen geëist voor brandstichting jachthaven

Geplaatst opdinsdag 15 mei 2018 - 10:12

Justitie eist jarenlange celstraffen tegen de drie mannen die worden verdacht van brandstichting in de jachthaven in Ohé en Laak.

Er staan in de zaak drie mannen terecht. Hoofdverdachte is de 59-jarige Henk V., eigenaar van de jachthaven in Wessem. Hij moet als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in. De andere twee mannen, Maastrichtenaar Maikel G. en Eindhovenaar Frank V., hoorden zes jaar cel tegen zich eisen.

Ontkennen
De mannen zelf ontkenden maandagochtend bij de start van de zaak hun betrokkenheid. Volgens justitie is Henk V. het brein achter de havenbranden. Hij zou twee andere verdachten hebben ingehuurd om de branden (mede) te stichten. Alleen de brand in Ohé en Laak is bewijsbaar, maar justitie vermoedt een verband met branden in onder meer Wessem en Roermond. De advocaten van de verdachten pleiten voor vrijspraak. Volgens hen berust alles op toeval en zijn alle bewijsmiddelen verklaarbaar.

Lees ook: Verdachten havenbrand ontkennen: 'Waren niet in de buurt'

Reeks havenbranden
In 2014 en 2015 waren er vier grote havenbranden in Midden-Limburg. In 2014 werden de havens in Ohé en Laak, Herten en Roermond in de as gelegd. Begin 2015 was er brand bij de jachthaven in Wessem, waar Henk V. mede-eigenaar is.

Asbestramp
De schade van deze branden was enorm. Na de brand in Roermond bleek het centrum van de stad bezaaid te liggen met asbestdeeltjes. Daardoor moest het gebied een tijd op slot. De schoonmaak heeft miljoenen euro's gekost.

Lees ook: Binnenstad Roermond na vier maanden asbestvrij

Over twee weken is de uitspraak.

Verzekering oplichten
Volgens het Openbaar Ministerie wilde hoofdverdachte Henk V. uit het Brabantse Gastel de verzekering oplichten via de brand in zijn eigen jachthaven in Wessem. Het zou gaan om een verzekeringspremie van miljoenen euro's. De woonarken in de jachthaven zouden moeten verdwijnen. Het verzekeringsgeld zou meer zijn dan de opbrengst van een eventuele verkoop.

Oefening
Het vermoeden is dat de mannen ook achter alle vier de branden zitten, zodat het zou lijken dat er een pyromaan actief was in de regio. Voor de andere branden ontbreekt het justitie aan voldoende bewijs. Daarom staan ze alleen terecht voor de brand in Ohé en Laak. De politie denkt dat de brand daar 'een oefening' was voor de latere en grotere branden in Roermond en Wessem.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen