Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlange celstraffen geëist tegen top motorclub Bandidos

Geplaatst opmaandag 26 april 2021 - 15:26

De Sittardse top van motorclub Bandidos gaat, als het aan justitie ligt, jarenlang achter slot en grendel. Van alle kopstukken kwam president Harrie Ramakers er met een eis van 20 maanden cel nog het beste vanaf.

Het Bandidosproces kent 25 verdachten. Van die groep waren er maandag slechts negen aanwezig om hun eis te horen.

Lees ook: Bandidos horen strafeis: opgeblazen zaak of schot in de roos

Grote namen
President Harrie Ramakers zou dus 20 maanden gevangenisstraf moeten krijgen in de ogen van justitie. Andere kopstukken zouden langer moeten brommen. Tegen Geert F. (48) is 31 maanden geëist. Karel V. (57) en zijn zoon William V. (37) moeten volgens justitie 67 en 48 maanden naar het gevang. Frans van der L. (50) hoorde een eis van vier jaar gevangenisstraf. Andere vermeende leiders, Marco H. (54) en Winfried H. (50), krijgen hun strafeis in mei te horen.

Criminele organisatie
Volgens de aanklager laten verschillende zaken, van afpersingen tot witwaszaken tussen 2010 en medio 2015, zien dat motorclub Bandidos een criminele organisatie was. Naast de kopstukken worden dertien mannen verdacht van deelname aan die organisatie. Dat zijn vrijwel allemaal (oud-)leden van de motorclub.

Het gaat om Bertus van den A. (52), Jan C. (63), Brian H. (30), Jacky H. (33), John H. (58), Anthy P. (38), Jeremy Ramakers (34), Willy R. (58), Rayleon 'Rasta' S. (34), Raymond S. (49), André W. (58), Jan W. (48) en Pim W. (37).

Video L1

Vrijspraak gevraagd
De één zou een grotere rol bij incidenten hebben gehad dan de ander, waardoor de strafeisen uiteenlopen van 240 dagen tot 26 maanden gevangenis. Overigens denkt justitie lang niet alles te kunnen bewijzen. Zo vroeg de aanklager maandag vrijspraak voor verschillende vermeende afpersingen, betrokkenheid bij drugsvondsten en -productie en gewelddadige diefstallen.

Lees ook: Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Kleinere rollen
En dan zijn er nog vijf andere verdachten, onder wie de vrouwen Christel H. (70) en Martha S. (53). Dat zijn de partners van respectievelijk Franz H. (71) en Bandidos-kopstuk Marco H. Beide vrouwen worden verdacht van witwassen. Ook Franz en zijn zoon Tino (47) worden in dit dossier verdacht van witwassen. Tot slot wordt Kevin S. (36), familie van president Harrie, verdacht van drugsfeiten.

Mager verhaal
Volgens advocate Gitte Stevens, die meerdere verdachten bijstaat, zijn de eisen 'volkomen disproportioneel'. Ze wijst op de verstreken tijd, maar ook op de in haar ogen magere onderbouwing door justitie. "Het Openbaar Ministerie stelt ten onrechte dat individuele zaken clubzaken zijn en onderbouwt daarmee de verdenking van de criminele organisatie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen