Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jarenlang tekort aan medicijnen na coronacrisis'

Geplaatst opdonderdag 2 april 2020 - 6:00

Nederland zal nog jarenlang een medicijntekort hebben, vanwege de coronacrisis.

Dat zegt Ludwig Castelijns donderdagavond in het televisieprogramma Zembla.

Elsloo
Castelijns is directeur van medicijngroothandel Mosadex, met onder meer een vestiging in Elsloo op Business Park Stein. Mosadex voorziet duizenden apothekers van medicatie.

Video: Zembla

Stil
Het tekort ontstaat volgens Castelijns doordat 80 procent van de Nederlandse medicijnproducten afkomstig zijn uit China en India. Vanwege de uitbraak van het coronavirus lagen fabrieken in China wekenlang stil en vindt er geen export meer plaats vanuit India. De Mosadex-directeur zegt daardoor 12 procent van de gevraagde medicamenten op dit moment niet te kunnen leveren.

Sterven
Castelijns denkt dat er uiteindelijk zelfs mensen sterven doordat er geen medicijnen meer zijn. “Dat zal ongetwijfeld zo zijn”, zegt hij. “Dat is zeker ernstig en dat is jammer want het had voor een deel voorkomen kunnen worden.” De directeur stelde al eerder dat Nederland medicijnvoorraden moet gaan aanleggen, vanwege de Chinese macht op de medicijnmarkt.

Tuberculose
Het onderzoeksprogramma van BNNVARA wijst op eerdere leveringsproblemen uit China. In 2017 sloot dat land bijna 400 medicijnfabrieken als maatregel tegen luchtverontreiniging. Daardoor ontstond destijds direct een tekort aan medicijnen tegen tuberculose. Op aandringen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de fabrieken toen weer geopend.

Zembla is donderdagavond om 20:25 uur te zien op NPO2.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen