Overslaan en naar de inhoud gaan

Jarenlang rumoer in raad Stein lijkt verstomd

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 3:32

Met zeven partijen doet in Stein hetzelfde aantal mee als in 2014. Zes daarvan komen ook onder dezelfde naam op.

​Alleen D66 komt niet meer met een eigen lijst. Dat besluit heeft geleid tot een conflict met het zittende D66-raadslid Frans van der Avert. Die heeft daarop besloten met de lijst Progressief Stein uit te komen.

Stein kende een coalitiewissel waardoor CMB (Communiceren Met Burgers) in de oppositie terecht kwam.

Limburg_stemt

Vertrouwde lijst DOS
De lokale partij Democratisch Onafhankelijk Stein (DOS) zet in op vertrouwde gezichten. Wethouder Danny Hendrix is opnieuw lijsttrekker, wethouder Natascha Wiggelaar tweede. Fractievoorzitter Peter Claessen volgt op de derde plaats, voor de raadsleden Joep Ummels, Julie Meijers, Paul Thomassen en Jorg Driessen. Daarna volgen drie nieuwelingen.

Dohmen na 40 jaar gestopt
De raadsleden Ron van Leuken (ook oud-wethouder) en Jo Dohmen hebben zich niet meer herkiesbaar gesteld. Dohmen stopt na 40 jaar met het raadswerk, eerst in de gemeente Elsloo en later na de herindeling van 1982 in Stein.

Na 40 jaar raad opnieuw lijsttrekker CMB
Fractievoorzitter en mede-oprichter Jack Meijers is opnieuw lijsttrekker van Communiceren Met Burgers (CMB). Meijers is al ruim 40 jaar raadslid, net als Jo Dohmen van DOS eerst in Elsloo en daarna in Stein. Op de tweede plaats bij CMB staat nieuweling Nancy Martens. Daarna volgen weer twee nieuwe gezichten : Joyce Römers en Ingrid van Es. De raadsleden Jean de Vries en Chantal Meijers , dochter van lijsttrekker Jack, staan op 6 en 7.

Topscorer Driessen lijstduwer
Raadslid en oud-profvoetballer Huub Driessen is opnieuw lijstduwer, net als in 2014. Maar nu zegt hij op voorhand niet in de raad te gaan zitten vanwege tijdgebrek. Vier jaar geleden behaalde Driessen van alle kandidaten de meeste voorkeurstemmen met 782 stuks. Dat waren er zelfs meer dan lijsttrekker Jack Meijers en ook net iets meer dan lijsttrekker Danny Hendrix van DOS.

CDA
Bij het CDA is fractievoorzitter Eric Bours lijsttrekker, voor wethouder Hub Janssen. Nieuw op 3 en 4 zijn Miriam van Es en Suzanne Cramers. Raadslid Math Horrichs staat vijfde, raadslid Frans Cramers is lijstduwer op plek 12.

Steins Belang na vertrek DOS
Wethouder Gina van Mulken trekt de lijst van Steins Belang. In de vorige periode was zij wethouder voor DOS maar ze verliet die partij na de verkiezingen van maart 2014 omdat de partij haar niet opnieuw als wethouder voordroeg. Ze ging als eenmansfractie verder. Toen er in augustus 2016 een nieuw college kwam, keerde Van Mulken terug als partijloos wethouder. In maart 2017 sloot zij zich aan bij Steins Belang.

Sinds 1974 actief
Op de 2e plaats van de lijst staat nieuwkomer Noud Claessens, voor de raadsleden Mirjam Driessen en Paul
Lardenoije. Fractievoorzitter en oud-gediende Graad Coumans, oprichter van de partij in 2008, is lijstduwer. Hij is al sinds 1974 actief in de politiek en was in 2014 nog lijsttrekker.

Jongere VVD
De VVD kiest net als in de buurgemeenten Beek en Sittard-Geleen voor verjonging. De 40-jarige Frank Dassen is de nieuwe lijsttrekker, voor fractievoorzitter Ab Broersma. Semna Rouschop staat derde.

Notabelen bij PvdA
Fractievoorzitter en oud-wethouder José Ie trekt de lijst van de PvdA, voor Seddik Ghoule. Die is ook bestuurslid van de PvdA-Limburg. Oud-statenlid Marijke Clerx is lijstduwer.

Ruzie bij D66
De afdeling Westelijke Mijnstreek van D66 besloot niet meer mee te doen omdat er niet genoeg kandidaten voor de lijst zouden zijn. Dat was tegen het zere been van zittend D66-raadslid Frans van der Avert. De oud-voorzitter van D66-Limburg besloot daarop verder te gaan als fractie Progressief Stein. Onder die naam wordt nu ook een gooi gedaan naar een of meer zetels. Van der Avert is lijsttrekker. Op twee en drie volgen de commissieleden John Busing en Guido Devoi. De lijst wordt op 4 gecompleteerd door Hanna Wesselo. Ook zij is afkomstig van D66.

Traditioneel geharrewar
Stein kende aanvankelijk een coalitie van DOS, CDA en CMB. Maar in eind juni 2016 viel de coalitie over Fase 2 van het centrumplan. Dat voorzag in de bouw van een appartementsgebouw van zes etages hoog met een Aldi-filiaal en twee andere winkels. CMB vond groen licht geven voor dat plan in strijd met het coalitie-akkoord en stapte daarom op. Stein kreeg daarna een coalitie van DOS, CDA en Steins Belang, goed voor 13 van de 21 zetels.

Cultuuromslag
Van oudsher kenmerkt de politiek in Stein zich door felle tegenstellingen en botsingen. Daarom wordt er kort na de verkiezingen een traject ingezet om de cultuur en organisatie te verbeteren. Uiteindelijk leidt dat, zeker de laatste tijd, tot rustiger verhoudingen.

Querulant Govers
Dat komt volgens velen ook omdat raadslid Harry Govers in de zomer van vorig jaar uit de gemeenteraad is verdwenen. Hij is naar Sittard verhuisd en kan daardoor niet meer raadslid in Stein blijven. Het oud-CDA statenlid die al snel na de verkiezingen van maart 2014 (weer) uit de CDA-fractie stapte en als eenmansfractie verder ging, werd door de meeste andere partijen als dwarsligger en querulant gezien.

Zetelverdeling
21 zetels
DOS 7
CMB 5
CDA 3
Steins Belang 3
D66 1
VVD 1
PvdA 1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten