Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanners onder de indruk van Limburgs zorgconcept

Geplaatst opzondag 2 juni 2019 - 9:00

Vijftien Japanse zorgprofessionals zijn dit weekeinde op bezoek in Afferden, om kennis te maken met het idee Positieve Gezondheid. De Japanners kwamen in aanraking met het Limburgse zorgconcept via de serie #WijZijnLimburg.

In de reportage over de huisartsenpost bleek dat er in Afferden meer tijd is voor de patiënten in de spreekkamer.

Lees ook: Vernieuwde aanpak huisartsenpraktijk Afferden krijgt vervolg

Japanse tolk
Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de sociale omgeving van de patiënt en de mogelijke rol in de fysieke klachten. Die manier van werken leidde in 2018 tot een kwart minder verwijzingen naar het ziekenhuis. De reportage werd gezien door een Japanse tolk, die het concept deelde met collega-medici.

Ikigai-concept
Japan heeft, meer nog dan Nederland, te maken met een vergrijzende bevolking en toenemende zorgkosten. Bovendien sluit het concept van Positieve Gezondheid goed aan bij de Japanse cultuur. In hun concept van 'Ikigai' is er een grote rol voor de relatie van een persoon tot de gemeenschap. Die zingeving is cruciaal in de Japanse visie op gezondheid.

Huiskamer Béjèn
Juist die kracht en positieve energie die mensen in Afferden halen uit een dagelijks potje kaartje samen, is de gedachte achter huiskamer Béjèn, een belangrijke pijler in het positieve gezondheidsbeleid. Het gemeenschapshuis brengt mensen samen, wat met name veel ouderen uit een dreigend isolement houdt. Het was dan ook huiskamer Béjèn die centraal stond in het bezoek van de Japanse delegatie. De term Positieve Gezondheid werd in Japanse tekens met de bezoekers van de huiskamer gedeeld.

Bijzondere geschiedenis
Huisarts Hans Peter Jung imponeerde de delegatie nog met een persoonlijk verhaal over zijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog in een Japans concentratiekamp had doorgebracht. "Hij vertelde dat eigenlijk aan niemand, ik was een van de weinigen aan wie hij dat verhaal kwijt kon. Om zijn geschiedenis juist nu te kunnen vertellen, op het moment dat we elkaar vinden in dit project, maakte wel indruk", zegt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen