Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Mans: 'Vuurwerkramp breuk in veiligheidsdenken'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 12:13

Het is woensdag precies twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatsvond in Enschede. Jan Mans, geboren in Heerlen en oud-burgemeester van Enschede, moest de zwaar getroffen stad door de crisis leiden.

"100 procent zekerheid, dat gaat niet in het leven", zo zegt Mans, die ook burgemeester was van Meerssen en Kerkrade.

Explosie
"Ik was op het moment van de explosie buiten de stad. Toen ik Enschede naderde en de zwarte rookkolom zag boven de stad, dacht ik dat bandenfabriek Vredestein in brand stond. Maar het bleek een explosie te zijn geweest in de binnenstad. Ik had geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn. Een bom uit de Tweede Wereldoorlog die ontploft was, of een vliegtuig dat was neergestort? Van een vuurwerkopslag had ik geen idee", vertelt Mans.

Crisismanager
De uit Heerlen afkomstige Mans ontpopte zich als een kundige crisismanager. Maar na de ramp barstte de kritiek los op het onder andere het gemeentebestuur. Hoe was het mogelijk dat er zoveel vuurwerk lag opgeslagen in een oude fabriek midden in een woonwijk? Dat heeft volgens Mans gezorgd voor een breuklijn in het denken over veiligheid.

Veilig
"Sinds de vuurwerkramp zie je dat bestuurders op voorhand risico's willen uitsluiten door vergaande voorschriften en eisen op te stellen zodat ze achteraf niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Ze dekken zich in voor kritiek achteraf." Mans vindt dat een slechte zaak. "Je moet natuurlijk zorgen dat je dingen doet zoals ze moeten, maar je moet niet heel erg gaan overdrijven. Alles 100 procent veilig maken gaat niet in het leven", legt de oud-burgemeester uit.

Omslag
Mans was burgemeester van Meerssen en Kerkrade voordat hij naar Enschede vertrok. De vuurwerkramp en zijn aanpak van deze crisis zorgden voor landelijke bekendheid, en vormde een omslag in zijn leven. Na zijn pensioen in 2015 werd hij meermalen gevraagd om de rol van waarnemend burgemeester op zich te nemen. Dat deed hij in Venlo, Zaanstad, Maastricht, Moerdijk en Gouda.

Er is een voor en een na
"Mijn vrouw en ik hebben het altijd over ons leven voor en na de vuurwerkramp. Vanaf dat jaar 2000 is 13 mei jaarlijks een dag van herdenking. Onze gedachten gaan nog steeds naar de slachtoffers, de begrafenissen, zeker die van de omgekomen brandweermannen. Die beelden gaan nooit meer weg", sluit Mans af.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen