Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Mans: 'Vuurwerkramp breuk in veiligheidsdenken'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 12:13

Het is woensdag precies twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatsvond in Enschede. Jan Mans, geboren in Heerlen en oud-burgemeester van Enschede, moest de zwaar getroffen stad door de crisis leiden.

"100 procent zekerheid, dat gaat niet in het leven", zo zegt Mans, die ook burgemeester was van Meerssen en Kerkrade.

Explosie
"Ik was op het moment van de explosie buiten de stad. Toen ik Enschede naderde en de zwarte rookkolom zag boven de stad, dacht ik dat bandenfabriek Vredestein in brand stond. Maar het bleek een explosie te zijn geweest in de binnenstad. Ik had geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn. Een bom uit de Tweede Wereldoorlog die ontploft was, of een vliegtuig dat was neergestort? Van een vuurwerkopslag had ik geen idee", vertelt Mans.

Crisismanager
De uit Heerlen afkomstige Mans ontpopte zich als een kundige crisismanager. Maar na de ramp barstte de kritiek los op het onder andere het gemeentebestuur. Hoe was het mogelijk dat er zoveel vuurwerk lag opgeslagen in een oude fabriek midden in een woonwijk? Dat heeft volgens Mans gezorgd voor een breuklijn in het denken over veiligheid.

Veilig
"Sinds de vuurwerkramp zie je dat bestuurders op voorhand risico's willen uitsluiten door vergaande voorschriften en eisen op te stellen zodat ze achteraf niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Ze dekken zich in voor kritiek achteraf." Mans vindt dat een slechte zaak. "Je moet natuurlijk zorgen dat je dingen doet zoals ze moeten, maar je moet niet heel erg gaan overdrijven. Alles 100 procent veilig maken gaat niet in het leven", legt de oud-burgemeester uit.

Omslag
Mans was burgemeester van Meerssen en Kerkrade voordat hij naar Enschede vertrok. De vuurwerkramp en zijn aanpak van deze crisis zorgden voor landelijke bekendheid, en vormde een omslag in zijn leven. Na zijn pensioen in 2015 werd hij meermalen gevraagd om de rol van waarnemend burgemeester op zich te nemen. Dat deed hij in Venlo, Zaanstad, Maastricht, Moerdijk en Gouda.

Er is een voor en een na
"Mijn vrouw en ik hebben het altijd over ons leven voor en na de vuurwerkramp. Vanaf dat jaar 2000 is 13 mei jaarlijks een dag van herdenking. Onze gedachten gaan nog steeds naar de slachtoffers, de begrafenissen, zeker die van de omgekomen brandweermannen. Die beelden gaan nooit meer weg", sluit Mans af.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen