Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Hendriks: herinneringen aan de 'stem van de koempels'

Geplaatst opwoensdag 26 december 2018 - 18:14

In de nacht van Kerstavond op Eerste Kerstdag overleed Jan Hendriks, tekstschrijver van muziekgroep Carboon. Hendriks gaf als geen ander de Limburgse mijnwerkers een stem.

Als mede-oprichter van muziekgroep Carboon schreef hij over lief en leed van de koempel.

Gouden plaat
Het eerste album van Carboon uit 1976, genaamd 'Witste nog, Koempel', werd in Nederland een gouden plaat: meer dan 50.000 exemplaren werden er verkocht. In bijna iedere Limburgse huiskamer werd de elpee gedraaid.

Perspectief
De teksten van Hendriks spreken direct tot de luisteraar. De oud-journalist van de Limburgse kranten schreef alles vanuit het perspectief van de mannen die ondergronds in de mijngangen zwoegden.

Nog altijd hebben generaties mijnwerkers en hun kinderen dierbare herinneringen aan de woorden van Jan Hendriks die de bandleden van Carboon op muziek hebben gezet. Hendriks werd 81 jaar.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen