Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Hendriks: herinneringen aan de 'stem van de koempels'

Geplaatst opwoensdag 26 december 2018 - 18:14

In de nacht van Kerstavond op Eerste Kerstdag overleed Jan Hendriks, tekstschrijver van muziekgroep Carboon. Hendriks gaf als geen ander de Limburgse mijnwerkers een stem.

Als mede-oprichter van muziekgroep Carboon schreef hij over lief en leed van de koempel.

Gouden plaat
Het eerste album van Carboon uit 1976, genaamd 'Witste nog, Koempel', werd in Nederland een gouden plaat: meer dan 50.000 exemplaren werden er verkocht. In bijna iedere Limburgse huiskamer werd de elpee gedraaid.

Perspectief
De teksten van Hendriks spreken direct tot de luisteraar. De oud-journalist van de Limburgse kranten schreef alles vanuit het perspectief van de mannen die ondergronds in de mijngangen zwoegden.

Nog altijd hebben generaties mijnwerkers en hun kinderen dierbare herinneringen aan de woorden van Jan Hendriks die de bandleden van Carboon op muziek hebben gezet. Hendriks werd 81 jaar.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen