Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan (97) en Sophie (94) niet bij hun 75ste Memorial Day

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

Jan (97) en Sophie (94) Rozestraten uit Heerlen zijn er al sinds de allereerste Memorial Day in Margraten bij. Maar dit keer, tijdens de 75ste jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats mogen ze er niet bij zijn. En dat doet pijn.

Ze hadden zich er nog zo op verheugd, de 75ste editie van Memorial Day. Zeker na de editie van vorig jaar, toen zij hoorden dat er dit jaar mogelijk koninklijk bezoek zou komen.

Teleurstellend
"We hoorden toen dat de koning er dit jaar bij zou zijn. Mogelijk zouden wij hem mogen spreken omdat we hier nog elke keer bij zijn geweest. Dat het nu niet doorgaat is dan ook heel teleurstellend", zegt Sophie Rozestraten. Haar man Jan valt haar bij. "We waren er altijd bij. Wij hebben 75 jaar paal gehouden."

Amerikanen in huis Sophie
De band tussen de begraafplaats en Jan en Sophie is heel hecht en ontstaan aan het einde van de oorlog toen Amerikaanse soldaten in het ouderlijk huis van Sophie werden ondergebracht. Volgens Sophie wilde één Amerikaanse soldaat met haar trouwen. "Maar mijn moeder vond hem veel te oud en bovendien, was hij protestant."

Drie geadopteerde graven
In de loop der jaren heeft het echtpaar drie graven geadopteerd. Ook hun kinderen hebben dat gedaan. De begraafplaats wordt dan ook regelmatig bezocht, zo ook tijdens de nationale bevrijdingsdag dit jaar. Maar toen bleef de poort dicht. "Ik vertelde de man aan de poort dat dit onze laatste kans was om een bezoek te brengen aan de begraafplaats, want volgend jaar zijn we er waarschijnlijk niet meer", zegt Sophie.

Geen onderonsje met koning
En nu kunnen Jan en Sophie ook niet de 75ste memorial day bijwonen. Eentje waarbij ze koning Willem-Alexander misschien wel hadden mogen spreken. Jan had hem graag willen zeggen dat hij nog steeds dankbaar is dat de Amerikaanse soldaten hebben gevochten voor de vrijheid. "En helaas hebben velen dat met hun leven moeten bekopen."

Dit jaar herdenkt het stel thuis en steken kaarsjes op voor de 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ze volgen de herdenking via de televisie, maar dat gebeurt met pijn in het hart. "Het is echt een debacle", volgens Sophie. "Het doet heel erg pijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen