Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan (97) en Sophie (94) niet bij hun 75ste Memorial Day

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

Jan (97) en Sophie (94) Rozestraten uit Heerlen zijn er al sinds de allereerste Memorial Day in Margraten bij. Maar dit keer, tijdens de 75ste jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats mogen ze er niet bij zijn. En dat doet pijn.

Ze hadden zich er nog zo op verheugd, de 75ste editie van Memorial Day. Zeker na de editie van vorig jaar, toen zij hoorden dat er dit jaar mogelijk koninklijk bezoek zou komen.

Teleurstellend
"We hoorden toen dat de koning er dit jaar bij zou zijn. Mogelijk zouden wij hem mogen spreken omdat we hier nog elke keer bij zijn geweest. Dat het nu niet doorgaat is dan ook heel teleurstellend", zegt Sophie Rozestraten. Haar man Jan valt haar bij. "We waren er altijd bij. Wij hebben 75 jaar paal gehouden."

Amerikanen in huis Sophie
De band tussen de begraafplaats en Jan en Sophie is heel hecht en ontstaan aan het einde van de oorlog toen Amerikaanse soldaten in het ouderlijk huis van Sophie werden ondergebracht. Volgens Sophie wilde één Amerikaanse soldaat met haar trouwen. "Maar mijn moeder vond hem veel te oud en bovendien, was hij protestant."

Drie geadopteerde graven
In de loop der jaren heeft het echtpaar drie graven geadopteerd. Ook hun kinderen hebben dat gedaan. De begraafplaats wordt dan ook regelmatig bezocht, zo ook tijdens de nationale bevrijdingsdag dit jaar. Maar toen bleef de poort dicht. "Ik vertelde de man aan de poort dat dit onze laatste kans was om een bezoek te brengen aan de begraafplaats, want volgend jaar zijn we er waarschijnlijk niet meer", zegt Sophie.

Geen onderonsje met koning
En nu kunnen Jan en Sophie ook niet de 75ste memorial day bijwonen. Eentje waarbij ze koning Willem-Alexander misschien wel hadden mogen spreken. Jan had hem graag willen zeggen dat hij nog steeds dankbaar is dat de Amerikaanse soldaten hebben gevochten voor de vrijheid. "En helaas hebben velen dat met hun leven moeten bekopen."

Dit jaar herdenkt het stel thuis en steken kaarsjes op voor de 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ze volgen de herdenking via de televisie, maar dat gebeurt met pijn in het hart. "Het is echt een debacle", volgens Sophie. "Het doet heel erg pijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen