Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan (97) en Sophie (94) niet bij hun 75ste Memorial Day

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

Jan (97) en Sophie (94) Rozestraten uit Heerlen zijn er al sinds de allereerste Memorial Day in Margraten bij. Maar dit keer, tijdens de 75ste jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats mogen ze er niet bij zijn. En dat doet pijn.

Ze hadden zich er nog zo op verheugd, de 75ste editie van Memorial Day. Zeker na de editie van vorig jaar, toen zij hoorden dat er dit jaar mogelijk koninklijk bezoek zou komen.

Teleurstellend
"We hoorden toen dat de koning er dit jaar bij zou zijn. Mogelijk zouden wij hem mogen spreken omdat we hier nog elke keer bij zijn geweest. Dat het nu niet doorgaat is dan ook heel teleurstellend", zegt Sophie Rozestraten. Haar man Jan valt haar bij. "We waren er altijd bij. Wij hebben 75 jaar paal gehouden."

Amerikanen in huis Sophie
De band tussen de begraafplaats en Jan en Sophie is heel hecht en ontstaan aan het einde van de oorlog toen Amerikaanse soldaten in het ouderlijk huis van Sophie werden ondergebracht. Volgens Sophie wilde één Amerikaanse soldaat met haar trouwen. "Maar mijn moeder vond hem veel te oud en bovendien, was hij protestant."

Drie geadopteerde graven
In de loop der jaren heeft het echtpaar drie graven geadopteerd. Ook hun kinderen hebben dat gedaan. De begraafplaats wordt dan ook regelmatig bezocht, zo ook tijdens de nationale bevrijdingsdag dit jaar. Maar toen bleef de poort dicht. "Ik vertelde de man aan de poort dat dit onze laatste kans was om een bezoek te brengen aan de begraafplaats, want volgend jaar zijn we er waarschijnlijk niet meer", zegt Sophie.

Geen onderonsje met koning
En nu kunnen Jan en Sophie ook niet de 75ste memorial day bijwonen. Eentje waarbij ze koning Willem-Alexander misschien wel hadden mogen spreken. Jan had hem graag willen zeggen dat hij nog steeds dankbaar is dat de Amerikaanse soldaten hebben gevochten voor de vrijheid. "En helaas hebben velen dat met hun leven moeten bekopen."

Dit jaar herdenkt het stel thuis en steken kaarsjes op voor de 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ze volgen de herdenking via de televisie, maar dat gebeurt met pijn in het hart. "Het is echt een debacle", volgens Sophie. "Het doet heel erg pijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen