Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan (97) en Sophie (94) niet bij hun 75ste Memorial Day

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

Jan (97) en Sophie (94) Rozestraten uit Heerlen zijn er al sinds de allereerste Memorial Day in Margraten bij. Maar dit keer, tijdens de 75ste jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats mogen ze er niet bij zijn. En dat doet pijn.

Ze hadden zich er nog zo op verheugd, de 75ste editie van Memorial Day. Zeker na de editie van vorig jaar, toen zij hoorden dat er dit jaar mogelijk koninklijk bezoek zou komen.

Teleurstellend
"We hoorden toen dat de koning er dit jaar bij zou zijn. Mogelijk zouden wij hem mogen spreken omdat we hier nog elke keer bij zijn geweest. Dat het nu niet doorgaat is dan ook heel teleurstellend", zegt Sophie Rozestraten. Haar man Jan valt haar bij. "We waren er altijd bij. Wij hebben 75 jaar paal gehouden."

Amerikanen in huis Sophie
De band tussen de begraafplaats en Jan en Sophie is heel hecht en ontstaan aan het einde van de oorlog toen Amerikaanse soldaten in het ouderlijk huis van Sophie werden ondergebracht. Volgens Sophie wilde één Amerikaanse soldaat met haar trouwen. "Maar mijn moeder vond hem veel te oud en bovendien, was hij protestant."

Drie geadopteerde graven
In de loop der jaren heeft het echtpaar drie graven geadopteerd. Ook hun kinderen hebben dat gedaan. De begraafplaats wordt dan ook regelmatig bezocht, zo ook tijdens de nationale bevrijdingsdag dit jaar. Maar toen bleef de poort dicht. "Ik vertelde de man aan de poort dat dit onze laatste kans was om een bezoek te brengen aan de begraafplaats, want volgend jaar zijn we er waarschijnlijk niet meer", zegt Sophie.

Geen onderonsje met koning
En nu kunnen Jan en Sophie ook niet de 75ste memorial day bijwonen. Eentje waarbij ze koning Willem-Alexander misschien wel hadden mogen spreken. Jan had hem graag willen zeggen dat hij nog steeds dankbaar is dat de Amerikaanse soldaten hebben gevochten voor de vrijheid. "En helaas hebben velen dat met hun leven moeten bekopen."

Dit jaar herdenkt het stel thuis en steken kaarsjes op voor de 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ze volgen de herdenking via de televisie, maar dat gebeurt met pijn in het hart. "Het is echt een debacle", volgens Sophie. "Het doet heel erg pijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen