Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaar van de Mijnen opent met voorstelling over Den Uyl

Geplaatst opdinsdag 16 september 2014 - 21:04

Het Jaar van de Mijnen begint 17 december met een niet alledaagse voorstelling over de historische toespraak van Joop den Uyl in Theater Heerlen.

De toenmalig minister van Economische Zaken kondigde in 1965 op die plek de sluiting van de mijnen aan. Het initiatief tot de voorstelling kwam van Wiel Beijer, journalist van de Limburgse kranten.

M2015
Het Jaar van de Mijnen (officiële naam voortaan M2015) biedt een jaar lang tal van activiteiten en evenementen in de voormalige Oostelijke en Westelijke Mijnstreek, waarbij bewoners van voormalige mijnkoloniën en oud-mijnwerkers volop worden betrokken. Zo wordt in Heerlen een wijkestafette gehouden waarvoor buurten en verenigingen in actie komen.

Cultuurinstellingen in de deelnemende gemeenten laten hun programma aansluiten op M2015. Ook in Aken, Genk en zelfs in Amsterdam vinden activiteiten plaats.

Depla
Burgemeester Paul Depla van Heerlen, de stad die de aanzet gaf tot M2015, is blij met de animo. "Al die aangebrachte ideeën en intitiatieven van wijken, van mijnwerkersgroepen en maatschappelijke organisaties getuigen van grote betrokkenheid. We hopen dat al dit enthousiasme zich als een olievlek uitbreidt."

Deelnemende gemeenten
Aan het Jaar van de Mijnen doen twaalf gemeenten mee: Echt-Susteren, Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Stein, Nuth, Onderbanken en Valkenburg. Opvallende afwezige in dit deelnemersveld is gemeente Beek.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Dubbel zoveel dikke kinderen in Parkstad
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen