Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaar van de Mijnen opent met voorstelling over Den Uyl

Geplaatst opdinsdag 16 september 2014 - 21:04

Het Jaar van de Mijnen begint 17 december met een niet alledaagse voorstelling over de historische toespraak van Joop den Uyl in Theater Heerlen.

De toenmalig minister van Economische Zaken kondigde in 1965 op die plek de sluiting van de mijnen aan. Het initiatief tot de voorstelling kwam van Wiel Beijer, journalist van de Limburgse kranten.

M2015
Het Jaar van de Mijnen (officiële naam voortaan M2015) biedt een jaar lang tal van activiteiten en evenementen in de voormalige Oostelijke en Westelijke Mijnstreek, waarbij bewoners van voormalige mijnkoloniën en oud-mijnwerkers volop worden betrokken. Zo wordt in Heerlen een wijkestafette gehouden waarvoor buurten en verenigingen in actie komen.

Cultuurinstellingen in de deelnemende gemeenten laten hun programma aansluiten op M2015. Ook in Aken, Genk en zelfs in Amsterdam vinden activiteiten plaats.

Depla
Burgemeester Paul Depla van Heerlen, de stad die de aanzet gaf tot M2015, is blij met de animo. "Al die aangebrachte ideeën en intitiatieven van wijken, van mijnwerkersgroepen en maatschappelijke organisaties getuigen van grote betrokkenheid. We hopen dat al dit enthousiasme zich als een olievlek uitbreidt."

Deelnemende gemeenten
Aan het Jaar van de Mijnen doen twaalf gemeenten mee: Echt-Susteren, Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld, Stein, Nuth, Onderbanken en Valkenburg. Opvallende afwezige in dit deelnemersveld is gemeente Beek.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Dubbel zoveel dikke kinderen in Parkstad
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen