Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jaar van de Mijnen 2015 is een elitair feestje'

Geplaatst opzondag 29 maart 2015 - 16:30

Het Jaar van de Mijnen 2015 is een té elitair evenement. Het valt daarom niet in de smaak bij een breed publiek.

Dat zei Jos van Wersch, voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad, zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

In het Jaar van de Mijnen – vijftig jaar nadat toenmalig minister Joop den Uyl de mijnsluiting aankondigde - worden in Zuid-Limburg allerei evenementen georganiseerd die in het teken staan van het roemruchte mijnverleden.

Galerie-achtig
"Het programma bestaat vooral uit galerie-achtige dingen, terwijl de mijnwerkers zelf muziek maakten in de harmonie”, zei Van Wersch. "Koning Voetbal was hun mars, en ik zie nu vooral artistiek-kunstzinnige uitingen die in de tijd van de mijnen niet eens bestonden."

Op school
Jos van Wersch, zelf mijnwerkerszoon, pleit ervoor om in het basis- en voortgezet onderwijs voorlichting te geven over de sociaal-economische geschiedenis van de streek. "De jeugd weet er helemaal niets van af."

Geen behoefte
Marc Jetten, directeur van de stichting Jaar van de Mijnen, had geen er behoefte aan om met Van Wersch in discussie te gaan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Allereerste mijnshop opent in Heerlen
Standbeeld mijnverleden op het laatste moment afgeblazen
'Dag van de Mijnen moet vooral naar toekomst kijken'
Zwart Goud-bier toch op de markt
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen