Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jaar van de Mijnen 2015 is een elitair feestje'

Geplaatst opzondag 29 maart 2015 - 16:30

Het Jaar van de Mijnen 2015 is een té elitair evenement. Het valt daarom niet in de smaak bij een breed publiek.

Dat zei Jos van Wersch, voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad, zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

In het Jaar van de Mijnen – vijftig jaar nadat toenmalig minister Joop den Uyl de mijnsluiting aankondigde - worden in Zuid-Limburg allerei evenementen georganiseerd die in het teken staan van het roemruchte mijnverleden.

Galerie-achtig
"Het programma bestaat vooral uit galerie-achtige dingen, terwijl de mijnwerkers zelf muziek maakten in de harmonie”, zei Van Wersch. "Koning Voetbal was hun mars, en ik zie nu vooral artistiek-kunstzinnige uitingen die in de tijd van de mijnen niet eens bestonden."

Op school
Jos van Wersch, zelf mijnwerkerszoon, pleit ervoor om in het basis- en voortgezet onderwijs voorlichting te geven over de sociaal-economische geschiedenis van de streek. "De jeugd weet er helemaal niets van af."

Geen behoefte
Marc Jetten, directeur van de stichting Jaar van de Mijnen, had geen er behoefte aan om met Van Wersch in discussie te gaan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Allereerste mijnshop opent in Heerlen
Standbeeld mijnverleden op het laatste moment afgeblazen
'Dag van de Mijnen moet vooral naar toekomst kijken'
Zwart Goud-bier toch op de markt
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen