Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaar langer tbs voor moordenaar René Steegmans

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 6:00

Het tbs-traject van Khalid Lakhlifi (35) loopt nog minstens één jaar door. Dat heeft de rechter besloten, bijna achttien jaar nadat hij René Steegmans doodsloeg op de parkeerplaats van een supermarkt in Venlo.

Dat incident groeide uit tot een nationaal voorbeeld van zinloos geweld. Khalid kreeg acht jaar celstraf en de tbs-maatregel.

Lees ook: Man die René Steegmans doodsloeg duikt weer op

Scheuren op scooter
Op 22 oktober 2002 scheurden Khalid en een vriend met een scooter over de parkeerplaats van supermarkt Jan Linders. Een oudere vrouw werd bijna van de sokken gereden. De 22-jarige René Steegmans wees het duo terecht en moest dat bekopen met een pak slaag. Khalid sloeg hem dood.

Narcisme en borderline
De toen achttienjarige Khalid werd dus veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en hij kreeg de tbs-maatregel opgelegd. Hij zat uiteindelijk maar een deel van zijn celstraf uit. In maart 2007 kwam hij al in een tbs-kliniek terecht. Bij de jonge Venlonaar werd onder meer antisociaal narcisme en borderline vastgesteld en daar wilden behandelaren mee aan de slag.

Mislukte resocialisatie
In 2014 dachten behandelaren dat hij klaar zou zijn voor resocialisatie, maar hij werd toen opgepakt na het plegen van vernielingen. Een jaar later mislukte een tweede resocialisatiepoging en in 2017 zat hij ondergedoken, omdat hij weer terug moest naar de tbs-kliniek. Na enkele dagen meldde hij zich alsnog bij de kliniek.

Gewelddadig gedrag
Na dat laatste incident heeft Khalid zich echter van zijn beste kant laten zien, zo stellen behandelaren. Toch is men voorzichtig met extra vrijheden. 'Bij het beëindigen van de tbs-maatregel wordt het risico op gewelddadig gedrag op korte termijn als matig ingeschat en op lange termijn als hoog', staat er in het rapport van de kliniek.

Leven in vrijheid
Het traject van Khalid is dus met één jaar verlengd, om hem klaar te stomen voor een leven in vrijheid. Zo wordt er gewerkt aan handvatten die ervoor moeten zorgen dat hij niet terugvalt in drugsgebruik of financiële problemen. Daarna volgt er naar alle waarschijnlijkheid nog een verlenging van een jaar. Zelf kan hij zich daar goed in vinden. Khalid heeft er vertrouwen in dat hij nu wel gaat slagen.

De dertiger uit Venlo heeft naar eigen zeggen hard aan zichzelf gewerkt, maar zegt nog winst te kunnen boeken in het open en eerlijk te zijn naar andere mensen toe.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen