Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaar langer tbs voor moordenaar René Steegmans

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 6:00

Het tbs-traject van Khalid Lakhlifi (35) loopt nog minstens één jaar door. Dat heeft de rechter besloten, bijna achttien jaar nadat hij René Steegmans doodsloeg op de parkeerplaats van een supermarkt in Venlo.

Dat incident groeide uit tot een nationaal voorbeeld van zinloos geweld. Khalid kreeg acht jaar celstraf en de tbs-maatregel.

Lees ook: Man die René Steegmans doodsloeg duikt weer op

Scheuren op scooter
Op 22 oktober 2002 scheurden Khalid en een vriend met een scooter over de parkeerplaats van supermarkt Jan Linders. Een oudere vrouw werd bijna van de sokken gereden. De 22-jarige René Steegmans wees het duo terecht en moest dat bekopen met een pak slaag. Khalid sloeg hem dood.

Narcisme en borderline
De toen achttienjarige Khalid werd dus veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en hij kreeg de tbs-maatregel opgelegd. Hij zat uiteindelijk maar een deel van zijn celstraf uit. In maart 2007 kwam hij al in een tbs-kliniek terecht. Bij de jonge Venlonaar werd onder meer antisociaal narcisme en borderline vastgesteld en daar wilden behandelaren mee aan de slag.

Mislukte resocialisatie
In 2014 dachten behandelaren dat hij klaar zou zijn voor resocialisatie, maar hij werd toen opgepakt na het plegen van vernielingen. Een jaar later mislukte een tweede resocialisatiepoging en in 2017 zat hij ondergedoken, omdat hij weer terug moest naar de tbs-kliniek. Na enkele dagen meldde hij zich alsnog bij de kliniek.

Gewelddadig gedrag
Na dat laatste incident heeft Khalid zich echter van zijn beste kant laten zien, zo stellen behandelaren. Toch is men voorzichtig met extra vrijheden. 'Bij het beëindigen van de tbs-maatregel wordt het risico op gewelddadig gedrag op korte termijn als matig ingeschat en op lange termijn als hoog', staat er in het rapport van de kliniek.

Leven in vrijheid
Het traject van Khalid is dus met één jaar verlengd, om hem klaar te stomen voor een leven in vrijheid. Zo wordt er gewerkt aan handvatten die ervoor moeten zorgen dat hij niet terugvalt in drugsgebruik of financiële problemen. Daarna volgt er naar alle waarschijnlijkheid nog een verlenging van een jaar. Zelf kan hij zich daar goed in vinden. Khalid heeft er vertrouwen in dat hij nu wel gaat slagen.

De dertiger uit Venlo heeft naar eigen zeggen hard aan zichzelf gewerkt, maar zegt nog winst te kunnen boeken in het open en eerlijk te zijn naar andere mensen toe.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen