Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaar cel voor heling kunst Van Bommel van Dam

Geplaatst opwoensdag 15 oktober 2014 - 16:02

De 37-jarige Ryan L. is veroordeeld tot een jaar cel voor de heling van drie kunstwerken die waren gestolen uit het Venlose Museum Van Bommel van Dam.

De rechter in Amsterdam ging in zijn uitspraak woensdag mee met het OM dat stelde dat L wist dat de werken van kunstenaar Jan Schoonhoven gestolen waren.

Zelf gemeld
Het OM eiste eerder een celstraf van 15 maanden tegen de Amsterdammer. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat L. uiteindelijk zelf twee van de gestolen waardevolle stukken naar de politie bracht en melding maakte van het derde werk, dat bij veilinghuis Sotheby's was ingebracht.

Papier-maché
De werken van Schoonhoven (1914-1994) werden in maart vorig jaar gestolen uit het museum in Venlo. Een van de papier-maché reliëfs ging een paar maanden later onder de hamer bij Sotheby's in Londen en bracht ruim 213.000 euro op. Het bleek te zijn ingebracht door L. De nieuwe eigenaar ontdekte al snel dat het serienummer was vervalst en dat het werk gestolen was.

Kringloopwinkel
L. meldde zich daarna met de twee andere stukken bij de politie. Na zijn bezoek aan de politie belandde hij in de cel en zat hij 7 maanden vast. Hij blijft volhouden de stukken te hebben gekocht in een kringloopwinkel in Amsterdam-West.

De rechtbank nam in zijn overweging mee dat L. in 2012 al eens was veroordeeld tot 9 maanden celstraf voor de heling van twee antieke globes.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Reliëf Jan Schoonhoven
Eis 15 maanden voor heling kunst Van Bommel van Dam
Geen steun voor vleugel aan Limburgs Museum
Ger Koopmans: raad beslist over Van Bommel Van Dam
Venlo kijkt naar alternatieven Van Bommel Van Dam
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen