Overslaan en naar de inhoud gaan

Iraniërs demonstreren in AZC Echt tegen te lange procedures

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 20:05

Een groep Iraanse bewoners van het AZC heeft woensdag gebruik gemaakt van het bezoek van staatssecretaris Broekers-Knol om aandacht te vragen voor hun situatie.

Ze vinden dat de procedures erg onduidelijk zijn en veel te lang duren. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid sprak met enkele bewoners van het AZC maar echte toezeggingen kon ze niet doen. Ze legde uit dat de IND zijn uiterste best doet, maar gebonden is aan regels.

Leuk
Broekers-Knol sprak ook met personeel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de politie. "Ik vond het leuk dat de mensen hier me het liefst vertelden over de dingen die goed gaan. Het is ontzettend goed om dat ook eens te horen. Iemand vertelde me ook over de problemen die er zijn geweest met jonge kansloze asielzoekers, maar ze tekende daar ook bij aan dat het om een kleine groep gaat en dat de grote meerderheid zich hier goed gedraagt."

Meer opvang
Voorafgaand aan het bezoek aan het AZC in Echt sprak de staatssecretaris met gouverneur Theo Bovens, de burgemeester van Maastricht en het gemeentebestuur van Echt-Susteren over de huisvesting van asielzoekers en statushouders. Het COA vraagt de gemeenten om meer opvang en woonruimte te creëren. Tot nu toe komen ze niet echt over de brug. Broekers-Knol begrijpt dat wel. "De gemeenten willen graag kleinere opvanglocaties, dus kijken we nu naar locaties voor 150 á 175 mensen in plaats van vijfhonderd of meer. Punt is dat gemeenten dan toch weer nóg kleinere locaties willen van zo'n honderd plaatsen, maar dat vindt het COA niet uitvoerbaar. Maar daar is veel overleg over en er wordt heel hard aan gewerkt."

Sluiting
Staatssecretaris Broekers-Knol was niet blij met de sluiting van het AZC in Weert eerder dit jaar. Ze heeft nog gevraagd om verlenging. "Een vrij redelijk verzoek, vind ik. Maar ik begrijp ook het antwoord dat het nou eenmaal is beloofd aan de bevolking van Weert en dat daar niet op teruggekomen moet worden. Ik heb gezegd dat ik dat snap."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen