Overslaan en naar de inhoud gaan

Ioniqa bouwt plastic-recyclefabriek op Chemelot

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 14:08

Start-up Ioniqa gaat een nieuwe plastic recyclefabriek op Brightlands Chemelot Campus in Geleen bouwen.

In de fabriek gaat het technologiebedrijf afval van PET-flessen volledig recyclen naar hoogwaardige, pure PET-grondstof waarmee nieuwe voedselverpakkingen worden gemaakt.

Demonstratiefabriek
Ioniqa had een demonstratiefabriek in Rotterdam-Botlek maar de uiteindelijke fabriek komt in Geleen. De centrale ligging van Chemelot gaf voor Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, de doorslag. "Als plastic-hub in Europa is Limburg een prima locatie." Door de nabijheid van België en Duitsland kan het bedrijf makkelijk aan afvalstoffen komen.

10.000 ton
De Ioniqa-fabriek komt in een nieuwe hal die eind dit jaar klaar zal zijn. Het is de bedoeling dat het eerste product in 2019 wordt afgeleverd. De fabriek is goed voor een productie van 10.000 ton PET-grondstof, waarvan weer PET-producten van alle mogelijke kleuren worden gemaakt.

Samenwerking
Het bedrijf gaat samenwerken met multinational Unilever en PET-producent Indorama. Die gaan met de gerecyclede producten nieuwe flessen maken. Volgens Hooghoudt vormt die samenwerking een belangrijke basis: "Ze hebben onze grondstof gevalideerd voor voedselverpakkingen. Dat was van groot belang, want zo’n validatie betekent heel veel voor de markt om een circulaire oplossing te omarmen."

Oliekraan dicht
Door het proces van Ioniqa is er geen nieuwe olie meer nodig is voor het maken van PET-materialen. "Onze producten zijn identiek aan die uit olie gemaakt, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en met concurrerende prijzen", aldus Hooghoudt.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen