Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzamelingsactie om Maastrichtse coronaboetes te betalen

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 19:55

Online is een inzamelingsactie gestart om geld op te halen voor de 56 Maastrichtenaren die zondagavond in het centrum van de provinciehoofdstad op de bon zijn geslingerd door de politie.

De boetes zijn uitgedeeld, vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen. Het boetebedrag bedraagt 95 euro per persoon.

Lees ook: Ondanks waarschuwingen trekt groep door Maastricht

Inzamelingsactie
Edelsmid Katya Raeven is het niet eens met die bekeuringen en is daarom een inzamelingsactie gestart. "We hebben een edelsmederij aan de Grote Gracht en een paar dagen geleden waren we nog blij dat de Angel-Side van MVV de stad beschermde. Eerst trots en nu een boete. Dat vind ik krom", zegt Raeven. De teller van haar actie staat maandag om 15:00 uur iets boven de 2000 euro. Raeven hoopt in totaal 5000 euro op te halen.

Video: L1

MVV
Ze heeft haar online-actie Boetes Angel-Side genoemd, maar ze weet niet zeker of de personen die bekeurd zijn allemaal tot deze supportersschare van MVV behoren. "Dat vind ik ook niet zo relevant. Ik vind het fijn dat er Maastrichtenaren zijn die de stad willen beschermen", zegt de edelsmid. "Want ik zeg je eerlijk: dinsdagavond ben ik met lood in de schoenen naar huis gegaan." Dennis Doms, de supporterscoördinator van MVV, geeft aan dat er inderdaad Angel-Side supporters zijn beboet. "Maar of ze daar allemaal van zijn, weet ik niet." Verder wil hij zich niet uitlaten over de gebeurtenis van zondagavond. "Dat is niet aan mij om er een mening over te hebben."

Relschoppers
Dinsdagavond trok een groep MVV-aanhangers door het centrum van Maastricht, als waarschuwing tegen eventuele relschoppers, die tegen de avondklok zijn.

Lees ook: Manifestatie MVV-fans: 'Relschoppers blijf van onze stad af'

Loftrompet
Aansluitend steekt burgemeester Annemarie Penn-te Strake woensdag de loftrompet: "Het is fantastisch als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat onze stad wordt bedreigd door relschoppers." Tijdens de dinsdagavondmanifestatie zijn de coronamaatregelen overboord gegooid. Penn: "Die anderhalve meter, dat werd ingewikkeld, de groep was natuurlijk te groot volgens de regels. Maar op een gegeven moment moet je ook prioriteiten stellen.”

Lees ook: Burgemeester Penn: 'Compliment voor voetbalsupporters'

Milder
Voor de zondag zijn ook rellen aangekondigd, meent Raeven. "Vandaar dat ik het raar vind dat mensen nu wel een boete krijgen. Had ze dan op zijn minst eerst gewaarschuwd." Diezelfde mening heeft voetbalclub MVV. "Meteen overgaan op een boete? Het had misschien wat milder opgelost kunnen worden", zegt een woordvoerder namens de voetbalclub. "Maar ik zeg erbij: het fijne weet ik er niet van. Ik weet ook niet of het MVV-supporters waren, die op de bon zijn geslingerd. Ik heb dat wel gehoord, maar ik weet niet of het klopt."

Gewaarschuwd
De politie zegt er maandag over dat de groep, die zich zondagavond rond 18:00 uur heeft verzameld op het Herdenkingsplein, herhaaldelijk is gewaarschuwd. "Als het klopt dat de zijn gewaarschuwd, dan is het aan de politie om wel of niet te bekeuren", zegt de MVV-woordvoerder. Of MVV een deel van de coronaboetes wil betalen? Daar wil de woordvoerder geen direct 'ja' of 'nee' op antwoorden.

Prioriteit
Volgens de politie was er zondagavond verder ook geen sprake van concrete dreiging van geweld of vernielingen. Daarom lag de prioriteit voor de politie op zondagavond ook weer bij het handhaven van de coronamaatregelen. Een prioriteit waarvan ook de burgemeester afgelopen woensdag al zei dat die gehandhaafd moet worden, als er geen sprake is van concrete dreiging en er toch mensen groepsgewijs de straat op gaan, zogezegd om rellen te voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen