Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Voerendaal zien niks in komst zonnepanelen

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 7:00

De meerderheid van de bezoekers van een informatieavond over de energiestrategie van de gemeente Voerendaal ziet niks in zonneweides.

Zo’n tachtig belangstellenden bezochten maandagavond een informatieavond van burgerinitiatief Groen Hart voor Heuvelland over de energiestrategie van de gemeente Voerendaal. Ze wilden meer weten over de zonneweides die op het platteland in de gemeente moeten komen.

Informatieavond
Volgens burgerinitatief Groen Hart voor Heuvelland verpesten de zonneweides het uitzicht van de heuvelachtige gemeente. "Ik wil niet tegen een stel zonnepanelen aankijken als ik aan het wandelen of aan het fietsen ben", aldus een van de aanwezigen.

Ook waren bezoekers het erover eens dat de gemeente de zonneladder aan moest houden. Zo zou er beter gekeken moeten worden naar andere manieren om groene energie op te wekken in plaats van direct over te gaan op zonneweides op landbouwgrond. De eerste treden van de zonneladder raden bijvoorbeeld zonnepanelen op daken of bestaande bouwpercelen aan.

Eenzijdig
Een enkeling kon zich niet vinden in de uitleg van de stichting. Zo zou de groep volgens één aanwezige een eenzijdig beeld schetsen van zonneweides. De zonnepanelen zouden buiten het zicht aangelegd kunnen worden en op zo'n manier geplaatst worden dat ze de biodiversiteit juist bevorderen.

Lees ook: Kritische milieuclub niet welkom bij duurzaamheidsfestival

Groen Hart voor Heuvelland
Het burgerinitiatief verzet zich al sinds begin dit jaar tegen de komst van zonneweides in de gemeente en is inmiddels uitgegroeid tot een stichting. Volgens Groen Hart voor Heuvelland zou de gemeente een te grote ambitie en een onrealistisch doel hebben.

WOB-verzoeken
De stichting diende in augustus in totaal zeventien WOB-verzoeken in bij de gemeente. Via zo'n verzoek kunnen volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur documenten opgevraagd worden bij de overheid. Groen Hart voor Heuvelland wil weten op welke manier de gemeente bepaalde zoekgebieden voor zon- en windenergie heeft uitgekozen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen