Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Parkstad voelen zich het belabberdst van Limburg

Geplaatst opzaterdag 24 augustus 2019 - 10:18

Inwoners van Parkstad voelen zich het minst gezond van alle Limburg.

Dat blijkt uit gegevens van de Gezondsheidmonitor, die deze week werden gepubliceerd. Daar zitten cijfers in van onder meer het CBS en RIVM.

Heerlerheide
Ruim een derde van de inwoners van de Parkstadgemeenten geeft aan zich slecht tot matig gezond te voelen. Vooral in Heerlen voelen mensen zich belabberd, met als uitschieter de wijk Heerlerheide - Passart. Daar geeft bijna de helft van de bewoners aan dat er iets aan de gezondheid scheelt. Ook landelijk scoort de regio slecht op het gezondheidgevoel. Slechts twee buurten in Nederland voelen zich nog slechter dan Parkstad.

Beitel
Alleen de wijk De Beitel in Heerlen geeft aan zich goed te voelen. Met 21 procent voelt deze buurt zich opvallend veel beter dan de rest van de regio.

Meterik
Het fitste voelen de inwoners van Meterik zich. Daar heeft slechts 18 procent van de inwoners kwaaltjes. Ook Melderslo heeft niets te klagen, waar slechts 19 procent van de inwoners zich slecht voelt. Ook in andere Noord- en Midden-Limburgse kernen als Middelaar, Hegelsom en America voelt het merendeel zich prima.

Langdurige aandoeningen
De gezondheidservaring van Parkstedelingen wordt ondersteund door de cijfers over het aantal mensen met langdurige aandoeningen. In het merendeel van de wijken in Heerlen, Kerkrade en Brunssum heeft bijna de helft van de inwoners langdurige gezondheidsklachten.

Depressie
Ook de kans op depressies is in Heerlen het grootst. Heerlerheide - Passart gaat ook hier aan kop met 16 procent van de inwoners die zegt last te hebben van een depressie. De aangrenzende buurt Vrieheide volgt op de voet met 15 procent.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen