Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Nederweert willen varkenshouderij tegenhouden

Geplaatst opmaandag 1 februari 2016 - 6:44

Een groep inwoners van het buitengebied van Nederweert stapt naar de rechter om de bouw van een varkenshouderij tegen te houden.

Het Brabantse bedrijf de Van Asten Group wil in een nieuwe stal aan de Heijsterstraat een stal van twee verdiepingen bouwen. Die moet plek gaan bieden aan ruim 2700 zeugen en 7600 biggen. Bezwaar tegen de bouw van het nieuwe bedrijf werd onlangs door de gemeente afgewezen. De varkenshouderij komt op de plek van een ouder, kleiner bedrijf waarvan in maart 2013 twee stallen afbrandden.

Fel tegen
Toen de firma haar plannen bekend maakte, dienden omwonenden zienswijzen in tegen het plan. Ze zijn fel tegen het aantal dieren dat in de nieuwe situatie kan worden gehouden en ook de afmetingen van de stal zijn hen een doorn in het oog.

"Volgens het bestemmingsplan mag de maximale hoogte 10 meter zijn. De gemeente staat nu toe dat daar van af mag worden geweken en de stal 11,3 meter hoog mag zijn.Waarvoor worden dan regels opgesteld?", vraagt buurtbewoner Peter Kivits zich af. "Zo'n grote stal met zoveel dieren betekent ook een forse waardevermindering van onze huizen. En wat te denken over de gezondheidsrisico's?"

Fijnstof
Hij wijst op de aantallen varkens die in de nieuwe stal zullen komen, de aantallen varkens bij varkenshouderijen in de nabijheid en op de naastgelegen A2 die mogelijk in de toekomst wordt verbreed. "Zoveel fijnstof zonder dat duidelijk is wat de gevolgen voor onze gezondheid zijn. We snappen niet dat dit toegestaan wordt. We stappen nu naar de rechter en zullen proberen de bouw zo lang mogelijk tegen te houden."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen