Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Nederweert willen varkenshouderij tegenhouden

Geplaatst opmaandag 1 februari 2016 - 6:44

Een groep inwoners van het buitengebied van Nederweert stapt naar de rechter om de bouw van een varkenshouderij tegen te houden.

Het Brabantse bedrijf de Van Asten Group wil in een nieuwe stal aan de Heijsterstraat een stal van twee verdiepingen bouwen. Die moet plek gaan bieden aan ruim 2700 zeugen en 7600 biggen. Bezwaar tegen de bouw van het nieuwe bedrijf werd onlangs door de gemeente afgewezen. De varkenshouderij komt op de plek van een ouder, kleiner bedrijf waarvan in maart 2013 twee stallen afbrandden.

Fel tegen
Toen de firma haar plannen bekend maakte, dienden omwonenden zienswijzen in tegen het plan. Ze zijn fel tegen het aantal dieren dat in de nieuwe situatie kan worden gehouden en ook de afmetingen van de stal zijn hen een doorn in het oog.

"Volgens het bestemmingsplan mag de maximale hoogte 10 meter zijn. De gemeente staat nu toe dat daar van af mag worden geweken en de stal 11,3 meter hoog mag zijn.Waarvoor worden dan regels opgesteld?", vraagt buurtbewoner Peter Kivits zich af. "Zo'n grote stal met zoveel dieren betekent ook een forse waardevermindering van onze huizen. En wat te denken over de gezondheidsrisico's?"

Fijnstof
Hij wijst op de aantallen varkens die in de nieuwe stal zullen komen, de aantallen varkens bij varkenshouderijen in de nabijheid en op de naastgelegen A2 die mogelijk in de toekomst wordt verbreed. "Zoveel fijnstof zonder dat duidelijk is wat de gevolgen voor onze gezondheid zijn. We snappen niet dat dit toegestaan wordt. We stappen nu naar de rechter en zullen proberen de bouw zo lang mogelijk tegen te houden."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen