Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Meijel als allereerste hulp bij ambulance-inzet

Geplaatst opwoensdag 17 juli 2019 - 13:29

In Meijel is het startschot gegeven voor een bijzonder project waarbij inwoners van het dorp vooruit worden gestuurd voor eerste hulp als er een ambulance in aantocht is.

Zij kunnen dan in spoedgevallen alvast bijvoorbeeld reanimeren, spoedhandelingen verrichten, de luchtpijp vrijmaken of iemand in een stabiele zijligging leggen.

Opleiding
De vrijwilligers hebben de afgelopen tijd een opleiding gevolgd. Het is de bedoeling dat ze vooral worden ingezet voor meldingen binnenshuis. Ze gaan niet naar zware ongelukken. Het gaat in eerste instantie om een proef voor één jaar.

Versterking
Volgens AmbulanceZorg Limburg-Noord gaat het om een uniek project in Nederland. Directeur André Lemmen stelt dat het project 'Meijelse Zorg in beweging' de zorg versterkt en dat er geen sprake is van een terugtrekkende beweging van zijn organisatie. Hij zegt dat het een kunst is om met de beschikbare middelen toch een goede zorg te blijven bieden in een groot gebied als Noord- en Midden-Limburg. "We begrijpen heel goed dat elke burger het liefst een ambulance om de hoek klaar heeft staan, mocht er iets gebeuren. Maar dat kunnen we niet waarmaken. Daarom maken dergelijke samenwerkingsprojecten de zorg juist sterker", aldus Lemmen.

Naar Engels idee
Het idee voor het project in Meijel is overgenomen uit Engeland. Daar is een dergelijke aanpak al langer gebruikelijk. Verloopt de proef in Meijel succesvol, wordt de aanpak mogelijk uitgebreid naar andere dorpen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen