Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners Limburgse steden blijken minder gelukkig

Geplaatst opdonderdag 18 mei 2017 - 6:50
De Markt in Sittard.
Foto: iStock

Limburgse steden scoren niet hoog in de Atlas voor Gemeenten op het gebied van geluk. In Sittard-Geleen ligt dit percentage het laagst. Al valt het allemaal best mee, want ruim 84 procent van de inwoners zegt gelukkig te zijn.

Dat concluderen de onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten. Zij vergelijken de vijftig grootste gemeenten van Nederland jaarlijks op vijftig punten met elkaar. Dit jaar is het thema geluk.

Top drie
Ede is de gelukkigste stad van Nederland. In die gemeente zijn inwoners het gelukkigst. Op de voet gevolgd door Alphen aan den Rijn en Amstelveen. Uit de nieuwe Atlas die donderdag wordt gepubliceerd, blijkt dat inwoners van steden over het algemeen minder gelukkig zijn dan die van dorpen. Best opmerkelijk.

Lees ook: Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger

Bodem
De Limburgse gemeenten doen het beduidend minder en zijn onderaan de lijst terug te vinden. Maastricht staat op een schamele 44ste plek, maar Heerlen (45) en Sittard-Geleen (46) scoren zo mogelijk nog slechter. Amsterdam en Rotterdam bungelen helemaal onderaan de lijst. Detail: het onderzoek is gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd. Venlo is de enige Limburgse uitzondering. De Noord-Limburgse stad staat op een respectabele 20ste plaats.

Het betekent overigens niet dat iedereen in Sittard-Geleen ongelukkig is. Ruim 84 procent van de inwoners geeft aan gelukkig te zijn.

Steden vs dorpen
Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

(On)gelukkig
'Gelukkige gemeenten' zijn volgens de Atlas gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. 'Ongelukkige gemeenten' zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

De kerstmarkt in de grotten in Valkenburg is weer open voor het publiek. Ga jij dit jaar?

Een bericht gedeeld door 1Limburg (@1limburg) op

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

Grote Limburgse gemeenten blijven onaantrekkelijk
Wonen in Sittard-Geleen? Alleen Emmen is erger
Leegstand blijft groot probleem in Limburgse winkelstraten
Meeste Limburgers voelen zich gelukkig

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV