Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners investeren in 5 windmolens op Egchelse Heide

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 21:05

De financiering van het omstreden Windpark Egchelse Heide is op 1 juli rondgekomen en de eerste heipalen kunnen in de grond voor de bouw van 5 windturbines.

Dat laat de directie van het windpark vrijdag weten.

Obligaties
De vijf windmolens komen te staan aan de Haambergweg tussen Egchel en Beringe. Het windpark moet straks voldoende groene stroom opwekken voor alle huishoudens in de gemeente Peel en Maas. De inwoners van de gemeente konden vanaf half maart obligaties kopen en zo meedelen in het profijt die de windmolens gaan leveren.

Aanvankelijk kwam de verkoop niet goed van de grond door de coronacrisis. Maar zes weken na de inschrijving kwam de de teller ruim boven de 3,5 miljoen euro. Ruim 75 procent van het opgehaalde bedrag komt van inwoners uit Peel en Maas.

De grootste som geld die in het windpark wordt gestoken, komt van de ASN Bank. Die geeft een krediet van 24 miljoen euro met een looptijd van 15 jaar. Voorwaarde was wel dat Peel en Maas zelf 10 procent zou ophoesten en dat is met de succesvolle obligatieverkoop nu gelukt.

Draaien
De aanleg van wegen en funderingen start nog deze maand juli. In september volgt het heiwerk als voorbereiding op de bouw van de funderingen. In het vierde kwartaal worden de funderingen gestort. De ambitie is om de windmolens in het tweede kwartaal van 2021 te laten draaien.

De bouw van het windpark is niet geheel vlekkeloos tot stand gekomen. Vier omwonenden gingen in hoger beroep bij de Raad van State, nadat de rechtbank hun bezwaar eerder afwees. De bezwaarmakers vrezen dat de windmolens geluidsoverlast zullen veroorzaken. De omwonenden zitten evenmin te wachten op de schaduwen die de 140 meter hoge windturbines gaan werpen. Niet ver van de Haambergweg staat al een windmolenpark in Neer.

Lees ook: Raad van State wijst bezwaren windmolens Egchel van de hand

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen