Overslaan en naar de inhoud gaan

Inwoners investeren in 5 windmolens op Egchelse Heide

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 21:05

De financiering van het omstreden Windpark Egchelse Heide is op 1 juli rondgekomen en de eerste heipalen kunnen in de grond voor de bouw van 5 windturbines.

Dat laat de directie van het windpark vrijdag weten.

Obligaties
De vijf windmolens komen te staan aan de Haambergweg tussen Egchel en Beringe. Het windpark moet straks voldoende groene stroom opwekken voor alle huishoudens in de gemeente Peel en Maas. De inwoners van de gemeente konden vanaf half maart obligaties kopen en zo meedelen in het profijt die de windmolens gaan leveren.

Aanvankelijk kwam de verkoop niet goed van de grond door de coronacrisis. Maar zes weken na de inschrijving kwam de de teller ruim boven de 3,5 miljoen euro. Ruim 75 procent van het opgehaalde bedrag komt van inwoners uit Peel en Maas.

De grootste som geld die in het windpark wordt gestoken, komt van de ASN Bank. Die geeft een krediet van 24 miljoen euro met een looptijd van 15 jaar. Voorwaarde was wel dat Peel en Maas zelf 10 procent zou ophoesten en dat is met de succesvolle obligatieverkoop nu gelukt.

Draaien
De aanleg van wegen en funderingen start nog deze maand juli. In september volgt het heiwerk als voorbereiding op de bouw van de funderingen. In het vierde kwartaal worden de funderingen gestort. De ambitie is om de windmolens in het tweede kwartaal van 2021 te laten draaien.

De bouw van het windpark is niet geheel vlekkeloos tot stand gekomen. Vier omwonenden gingen in hoger beroep bij de Raad van State, nadat de rechtbank hun bezwaar eerder afwees. De bezwaarmakers vrezen dat de windmolens geluidsoverlast zullen veroorzaken. De omwonenden zitten evenmin te wachten op de schaduwen die de 140 meter hoge windturbines gaan werpen. Niet ver van de Haambergweg staat al een windmolenpark in Neer.

Lees ook: Raad van State wijst bezwaren windmolens Egchel van de hand

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen