Overslaan en naar de inhoud gaan

Invasie van exotische mieren in Maastricht

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 7:00

Maastricht is het leefgebied van minstens zes verschillende soorten exotische mieren. De diertjes komen daar terecht via de import van exotische planten zoals palmen, olijfbomen en gedijen vanwege de zuidelijke ligging van de stad, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers verwachten dat de stad een voorbode is voor wat veel andere Nederlandse steden nog te wachten staat. Door de klimaatverandering stijgt de temperatuur in de toekomst.

Draaigatje
De mierendeskundigen melden hun bevindingen in een artikel in het Natuurhistorisch Maandblad. Eén van de mierensoorten die worden genoemd is het mediterraan draaigatje. Deze mieren kunnen zich verspreiden tot een superkolonie met miljoenen mieren. Door al het gegraaf kunnen ze veel schade aanrichten; zo kan zelfs bestrating wegzakken. Ook in woningen kan overlast ontstaan, omdat de mieren voedsel zoeken. Ze eten voer van huisdieren, maar ook fruitresten in de gft-afvalbak.

Bestrijding
Een andere exotische soort die in Maastricht werd ontdekt is het spookdraaigatje. In 2017 en 2018 moesten in het zuidwesten van de stad grootschalige bestrijding plaatsvinden om overlast tegen te gaan. Daarnaast werd vlakbij het Vrijthof een kolonie plaagmieren aangetroffen.

Klimaat
De onderzoekers noemen het opvallend dat er in Maastricht zes soorten mierenexoten zitten. Waarschijnlijk komt dat door de zuidelijke ligging van de stad waardoor het een van de warmste plekken van Nederland is, denken de wetenschappers. Meer onderzoek moet zorgen voor effectieve bestrijding waardoor er minder overlast is en het risico op verdringing van inheemse mierensoorten wordt voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen