Overslaan en naar de inhoud gaan

Invasie van Duitse wasberen verwacht

Geplaatst opdonderdag 24 september 2015 - 7:44

Er staat Limburg een invasie van Duitse wasberen te wachten.

Dat concludeert bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder op basis van de vangst van een wilde wasbeer in Siebengewald door het waterschap Peel en Maasvallei.

Invasie
"Ik verwacht de komende jaren een invasie van wasberen die vanuit Duitsland de grens oversteken.
Dit dier maakt deel uit van de voorhoede, de verkenners. Het gaat om jonge, zwervende dieren die een eigen plek zoeken om zich te vestigen", vertelt Mulder.

Göring
In Duitsland wemelt het van de wasberen. Voor een deel gaat het om nakomelingen van twee paartjes die de jachtopziener van nazikopstuk Hermann Göring in 1934 uitzette in Hessen, zo wil het verhaal. Ook zouden dieren tijdens de oorlogsjaren na bombardementen uit de dierentuin van Berlijn zijn ontsnapt.

Gevangen
Het was overigens voor het eerst dat het waterschap in het werkgebied in Noord- en Midden-Limburg
een wasbeer in één van de vangkooien voor beverratten ving. De gevangen wasbeer was nog jong en had een lengte van tussen de 60 en 80 centimeter en een gewicht van acht kilo.

Onderzocht
Inmiddels heeft de wasbeer al een hele reis achter de rug. Na overleg met de provincie werd het dier overgebracht naar het Natuurhulpcentrum, een opvangcentrum voor wilde dieren in het Belgische Opglabbeek. Daar wordt het dier onderzocht op ziektes.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bomen Bos Boom Es Essen Natuur
Bomen op dijken in Noord- en Midden-Limburg gerooid
Wasbeer slaat opnieuw toe: Maastrichtenaar mist kippen
Roy Erkens
Bioloog Roy Erkens treedt toe tot de IUCN
Tekort van 2,3 miljoen Veiligheidsregio Limburg-Noord
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen