Overslaan en naar de inhoud gaan

Inval Venlo: 'Goud is messing, wapens gekregen na overval'

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 14:12

De honderden kilo's goud die bij een inval bij Geerlings Metaalrecycling in Venlo zijn aangetroffen, bestaan vooral uit messing.

Dat zegt de advocaat van het Venlose bedrijf, Marcel Heuvelmans, dinsdag. Hij vertegenwoordigt het bedrijf en de twee functionarissen van het bedrijf die zijn aangehouden na de inval van zaterdag. Bij die inval zijn ook nog tien wapens en zeventien dure horloges gevonden.

Legering
"Was het maar goud", zeggen zijn cliënten volgens Heuvelmans. "Het is voornamelijk messing, een legering." Volgens Heuvelmans handelen zijn cliënten in edelmetaal. "Vandaar het goud." Maar volgens Heuvelmans is er dus vooral messing gevonden. Deze legering van koper en zink wordt vooral gebruikt om minder kostbare sieraden mee te maken.

Lees ook: Honderden kilo's goud gevonden bij recyclingbedrijf

Wegen
"De advocaat kan van alles zeggen, volgens ons gaat het om honderden kilo's goud", reageert een woordvoerster van het Functioneel Parket. "De komende tijd zullen we het gaan wegen en dan zullen we wel zien wat het precies is." Ze geeft aan dat er nog geen aanleiding is om de verdenking tegen het bedrijf en de functionarissen aan te passen. "Als advocaten aan ons iets kwijt willen, weten ze ons te vinden."

Verwarrend
De twee verdachten die zijn aangehouden worden verdacht van verboden wapenbezit. "Ook dat is verwarrend", stelt Heuvelmans. "Twee van die wapens zijn bij een van mijn cliënten thuis gevonden, over de andere wapens die bij het bedrijf zijn aangetroffen, weten zij helemaal niets."

Gouden tip
De twee vuurwapens die aan huis zijn gevonden, heeft de betreffende cliënt ooit gekregen, zegt de advocaat. "Die kreeg hij, nadat zijn woning in 2016 is overvallen." Op zondag 21 augustus 2016 werd de woning van deze cliënt aan de Veldenseweg overvallen. "Mijn cliënt lag op dat moment in het ziekenhuis in Duitsland, maar zijn dochters waren thuis." Bij de overval zijn juwelen buitgemaakt. De cliënt van Heuvelmans loofde destijds 50.000 euro uit voor de gouden tip die zou leiden naar de daders.

Inval Venlo (11 jul 2020)
Onderzoek tijdens de woninginval aan de Veldenseweg
Foto: Omroep Venlo

Lees ook: Slachtoffer woningoverval Venlo looft 50.000 euro uit

Porsche en Maserati
Zaterdag werd al bekendgemaakt dat bij de inval door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), politie en justitie een bedrag van 400.000 euro contant geld, een Porsche en een Maserati in beslag zijn genomen.

Lees ook: Porsche, Maserati en 4 ton in beslag genomen na inval Venlo

Geen uitspraken
Het bedrijf wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld, heling, valsheid in geschrifte en milieudelicten. Of het gaat om het witwassen van drugsgeld wil de woordvoerster van het Functioneel Parket niet zeggen. "In het kader van het onderzoek doen we daar nog geen uitspraken over."

Serieus
Ze geeft aan dat het bedrijf in beeld is gekomen na meerdere tips. "En om die inval te mogen doen, hebben we toestemming van de rechter-commissaris nodig. Die gaat niet over een nacht ijs. Dus ga er maar van uit dat onze verdenkingen serieus zijn."

EOD
Tijdens de doorzoeking bij het bedrijf aan de James Cookweg is ook een groot aantal mortieren en oude munitie gevonden. Om die reden is ook de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. Ook wordt het terrein bewaakt.

Lees ook: Bewaking en EOD bij recyclingbedrijf na vondst explosieven

Maanden werk
Bij de inval is ook de administratie van het bedrijf in beslag genomen. "We gaan dit nu heel precies uitpluizen. Dit is maanden werk", aldus de woordvoerster van het Functioneel Parket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen