Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale eindexamenleerlingen vast op campus

Geplaatst opdonderdag 21 mei 2020 - 6:30

Op de campus van het United World College in Maastricht zitten ongeveer 50 middelbare scholieren vast. Zij zijn afkomstig uit de hele wereld en kunnen de komende periode niet terug naar hun thuisland.

Door lockdowns in met name Zuid-Amerika moeten de jongeren de komende maanden op de campus in Maastricht blijven.

Beurs
Het merendeel van de leerlingen is op basis van een beurs naar Nederland gekomen om de laatste twee jaar van de middelbare school af te maken. Omdat de scholen halverwege maart op slot gingen, konden ook zij geen klassikale lessen meer volgen. Daarnaast besloten veel landen in die periode in lockdown te gaan en stapten veel leerlingen halsoverkop in het vliegtuig naar huis.

Video: L1

Abrupt
"Dat was een ontzettende vervelende situatie, met name voor de studenten", vertelt directeur Lodewijk van Oord. "Ze weten dat ze voor twee jaar komen en dat ze dan afscheid moeten nemen, maar het was nu zo abrupt", aldus Van Oord. Van de 200 studenten op de campus zijn er inmiddels 150 vertrokken.

De ouders van de Belgische Vincent Casteleyn wonen in Uruguay en hij kon niet meer afreizen naar het Zuid-Amerikaanse land. "Ik had wel nog naar Brazilië kunnen vliegen, maar dan was ik daar gestrand en dan?", vertelt Vincent.

Vrienden
Vincent heeft de afgelopen weken veel vrienden zien vertrekken. "Het kwam heel hard aan, soms hoorden we een uur van tevoren dat iemand moest vertrekken", aldus Vincent. Door het abrupte vertrek heeft hij nauwelijks afscheid kunnen nemen van vrienden die hij waarschijnlijk nooit meer zal terug zien. "Alex uit China en Hope uit Taiwan, dat waren echt goeie vrienden en die ga ik waarschijnlijk niet meer terug zien. Dat heeft me wel heel diep geraakt".

Verschil
"We merkten dat ouders vooral in het begin naar de regels van hun eigen land keken", vertelt van Oord. "Dat zorgde voor heel wat onrust. Als school hebben wij besloten de Nederlandse regels te volgen en dit zo goed als mogelijk te vertalen naar het Engels en dat te delen met de ouders en de leerlingen, zodat wij duidelijk maken wat de Nederlandse richtlijnen zijn."

Online
Net als andere middelbare scholen geeft het UWC online les aan zijn leerlingen. Nu bekend is dat de middelbare scholen op 2 juni weer deels open mogen, zal het UWC hoogstwaarschijnlijk vast blijven houden aan de online lessen. "We moeten kijken in hoeverre het namelijk mogelijk is voor die leerlingen die nu over zee zijn om terug te keren", zegt van Oord.

"Dat kan niet altijd omdat heel veel landen nog dicht zijn, of leerlingen bij terugkomst eerst in quarantaine moeten." De school zal dit per individu bekijken.

Zomervakantie
Voor de leerlingen die in de zomer niet terug kunnen keren naar hun eigen land zal de school gedurende de vakantie de verantwoordelijkheid nemen. "Wij voelen ons verantwoordelijk, ook voor die leerlingen die eigenlijk eindexamen zouden hebben gedaan en op natuurlijke wijze zouden vertrekken", aldus de directeur "Wij zorgen voor onderdak en eten en of dat hier op de campus is of elders moeten we nog bekijken".

Vincent verwacht begin juli alsnog naar Uruguay te kunnen vertrekken.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen