Overslaan en naar de inhoud gaan

Interesse in waterschotten stijgt na hoogwater in Limburg

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 14:47

Het hoogwater in de tweede helft van juli heeft veel Limburgers met de neus op de feiten gedrukt: zonder voorzorgsmaatregelen is iedere poging om een kolkende watermassa buiten de deur te houden vechten tegen de bierkaai.

Nu het waterpeil in Limburgse rivieren als de Maas en de Geul gezakt is en het wassende water in het straatbeeld plaatsmaakt voor achtergebleven blubber, blijken steeds meer provinciegenoten het zekere voor het onzekere te nemen.

Interesse
De interesse in waterschotten en waterkeringssystemen, om huis en haard tegen hoogwater te beschermen, is in het Limburgse land sinds de plaatselijke overstromingsramp substantieel gestegen. Dat zeggen in elk geval verschillende leveranciers van deze beschermingsproducten, die plaatsmaken voor de traditionele zandzakken voor de deur.

Gemiddelde prijs
Een beschermingssysteem tegen hoogwater kost om en nabij de 2000 euro, zo blijkt. Dat is een gemiddelde prijs, voor een gemiddelde woning met een voordeur, een achterdeur en een zijdeur of garagedeur.

Twijfelen
"Dat is niet spotgoedkoop, waardoor veel mensen toch twijfelen over de aanschaf", zegt Jeroen Ruitenbeek. Hij is mede-directeur van Dam Easy Flood Barriers in het Noord-Hollandse Purmerend. "Totdat ik uitleg dat een ondergelopen woonkamer met daarin een parketvloer en kwalitatief hoogwaardig meubilair een schadepost van minstens 20.000 euro is", geeft Ruitenbeek aan. "Natuurlijk is dat vaak verzekeringswerk en komt het meestal wel goed, maar die investering van 2000 euro kan een hele hoop rompslomp voorkomen."

Handomdraai
Met name in Zuid-Limburg en in de aangrenzende gebieden in België en Duitsland zegt Ruitenbeek momenteel een hogere verkoop te hebben. "Ik verkoop nu drie tot vier keer zoveel." Een exact getal wil de leverancier echter niet noemen. "Ik ga de concurrentie niet wijzer maken", beargumenteert Ruitenbeek. Hij verkoopt waterschotten die naar eigen zeggen in een handomdraai te plaatsen zijn. "Binnen een minuut."

Dam Easy Flood Barriers waterschot 28 jul 2021)
Foto: Dam Easy Flood Barriers

Museum
De mobiele waterkering van CTA Safety uit Maarn kost, voor een standaard woning, ook ongeveer 2000 euro. Directeur Geert-Albert Prosman geeft aan veertig aanvragen uit Limburg te hebben. "Van particulieren en bedrijven." Onder de offerteverzoeken zit volgens Prosman ook een museum uit het Limburgse. "Welk museum dat is ga ik niet zeggen, dat is niet netjes." Zijn systeem, afkomstig uit Zweden, is flexibel en kan in principe een complete woonwijk beschermen tegen hoogwater.

CTA Safety waterkering (28 jul 2021)
Foto: CTA Safety

Dijksysteem
Niet alleen particulieren, ook bedrijven en gemeenten weten de weg naar leveranciers van waterschotten en waterkeringen te vinden. Robert Alt van Tube Barrier uit Gouda: "Ons dijksysteem beschermt gebouwen, straten, kades en dijken van verschillende afmetingen." De lengte van de Tube Barrier varieert van tien meter tot meerdere kilometers. "Ook geschikt voor het afdammen van afritten van ondergrondse garages en lager gelezen huizen."

Verdwijnt
Om die reden is zijn systeem ook bij particulieren in trek. Alt ziet in de toename van offerteaanvragen een groeiende interesse in zijn systeem. Tot een concrete verkoopstijging leidt dat bij hem nog niet. "De interesse groeit in tijden van overstromingen, maar verdwijnt vaak als het waterpeil zakt." Dat snel tanende gevoel van urgentie vindt Alt vooral jammer. "Een investering vooraf om water buiten de deur te houden kan namelijk zoveel leed voorkomen."

Tube Barrier dijk (28 ju 2021)
Foto: Tube Barrier

Explosief
Eigenaar Richard Buzink van Waterdefender uit Nieuw-Vossemeer heeft sinds de Limburgse overstroming 60 aanvragen gekregen. "Explosief", noemt Buzink dat. "Dat zijn tien keer zoveel aanvragen dan gemiddeld", duidt hij het getal.

Modellen
De interesse komt vooral uit Limburg en uit Noord-Brabant, maar toch ook uit andere delen van het land. "Particulieren en bedrijven." Buzink levert twee modellen waterschotten. "De WD-click voor deuropeningen en de WD-delta voor grotere openingen."

Waterdefender waterschot (28 jul 2021)
Foto: Waterdefender

Schadeherstel
Buzink meent wel dat de actuele interesse vooral afkomstig is van mensen die op een haar na aan het hoogwater zijn ontsnapt. Ruitenbeek van Dam Easy Flood Barriers beaamt dat: "Limburgers die last hebben gehad van het water, zijn nu vooral bezig met schadeherstel. Het idee om hun woning voor de toekomst te beschermen tegen het water, daalt pas later in." Daar zijn die slachtoffers nu nog niet mee bezig.

Smaken
Zoveel aanbieders, zoveel smaken. Maar ieder systeem is, volgens de leveranciers, eenvoudig en snel te plaatsen. "Het is de investering écht waard", benadrukt Ruitenbeek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen