Een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken wordt op de lange baan geschoven. De verbinding komt er op zijn vroegst vanaf eind 2031. Maar zeker is dat niet.
Wel gaat de huidige sneltrein van vervoerder Arriva tussen Maastricht, Heerlen en Aken in de toekomst twee keer per uur rijden, in plaats van één keer nu. Het is ook nog steeds de bedoeling dat de trein gaat doorrijden naar Luik, zodat de oorspronkelijk beoogde Drielandentrein er alsnog komt.
Overeenstemming
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat over de ‘verbetering in twee stappen’ van de verbinding naar Aken begin juni overeenstemming is bereikt tussen de betrokken partijen aan Duitse en Nederlandse kant.
Motie
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer nam begin december vorig jaar een motie aan waarin staat dat de intercity Amsterdam-Heerlen-Aken deel moet gaan uitmaken van het nieuwe vervoerscontract met de NS. Dat gaat in 2025 in. De eerste intercity zou dan in 2028 moeten gaan rijden. Maar dat gaat dus niet gebeuren, zo lijkt het.
Overstap
De tweede sneltrein van Arriva van Maastricht via Heerlen naar Aken gaat ‘naar verwachting’ vanaf 2025 van start, als het spoor tussen Aken en Herzogenrath is aangepast, zo schrijft de staatssecretaris. Vanaf eind 2022 zou de tweede trein wel al kunnen rijden tot Herzogenrath na het gereedkomen van de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf. Reizigers moeten daar dan overstappen naar Aken of andersom richting Nederland.
Volgens de staatssecretaris ontstaat er zo twee keer per uur een goede verbinding met overstap tussen de Randstad en Aken. Om daar een succes van te maken, is wel onder meer een gemakkelijke overstap van maximaal vijf minuten een voorwaarde, aldus Van Veldhoven.
Onzekerheid
Of de intercity er daadwerkelijk vanaf eind 2031 wel komt, is overigens nog lang niet zeker. Daarvoor moet er een duidelijk stappenplan worden opgesteld waarbij gekeken wordt naar het thans verwachte ‘substantieel negatieve exploitatieresultaat’ en de gevolgen voor de bestaande drukke intercity-verbinding vanuit Amsterdam naar het Zuiden.
Een ander begin- of eindpunt, Den Haag of Eindhoven, zou daarbij ook mogelijk zijn. "Dat zal te zijner tijd om een zorgvuldige afweging vragen", aldus de staatssecretaris. Daarbij maakt zij ook een koppeling naar het zogeheten Toekomstbeeld Openbaar Vervoer waaraan wordt gewerkt. Daarin staan de richtlijnen voor het OV in 2040.