Overslaan en naar de inhoud gaan

Intercity Heerlen-Aken komt er voorlopig niet

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 17:02

Een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken wordt op de lange baan geschoven. De verbinding komt er op zijn vroegst vanaf eind 2031. Maar zeker is dat niet.

Wel gaat de huidige sneltrein van vervoerder Arriva tussen Maastricht, Heerlen en Aken in de toekomst twee keer per uur rijden, in plaats van één keer nu. Het is ook nog steeds de bedoeling dat de trein gaat doorrijden naar Luik, zodat de oorspronkelijk beoogde Drielandentrein er alsnog komt.

Overeenstemming
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat over de ‘verbetering in twee stappen’ van de verbinding naar Aken begin juni overeenstemming is bereikt tussen de betrokken partijen aan Duitse en Nederlandse kant.

Motie
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer nam begin december vorig jaar een motie aan waarin staat dat de intercity Amsterdam-Heerlen-Aken deel moet gaan uitmaken van het nieuwe vervoerscontract met de NS. Dat gaat in 2025 in. De eerste intercity zou dan in 2028 moeten gaan rijden. Maar dat gaat dus niet gebeuren, zo lijkt het.

Overstap
De tweede sneltrein van Arriva van Maastricht via Heerlen naar Aken gaat ‘naar verwachting’ vanaf 2025 van start, als het spoor tussen Aken en Herzogenrath is aangepast, zo schrijft de staatssecretaris. Vanaf eind 2022 zou de tweede trein wel al kunnen rijden tot Herzogenrath na het gereedkomen van de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf. Reizigers moeten daar dan overstappen naar Aken of andersom richting Nederland.

Volgens de staatssecretaris ontstaat er zo twee keer per uur een goede verbinding met overstap tussen de Randstad en Aken. Om daar een succes van te maken, is wel onder meer een gemakkelijke overstap van maximaal vijf minuten een voorwaarde, aldus Van Veldhoven.

Onzekerheid
Of de intercity er daadwerkelijk vanaf eind 2031 wel komt, is overigens nog lang niet zeker. Daarvoor moet er een duidelijk stappenplan worden opgesteld waarbij gekeken wordt naar het thans verwachte ‘substantieel negatieve exploitatieresultaat’ en de gevolgen voor de bestaande drukke intercity-verbinding vanuit Amsterdam naar het Zuiden.

Een ander begin- of eindpunt, Den Haag of Eindhoven, zou daarbij ook mogelijk zijn. "Dat zal te zijner tijd om een zorgvuldige afweging vragen", aldus de staatssecretaris. Daarbij maakt zij ook een koppeling naar het zogeheten Toekomstbeeld Openbaar Vervoer waaraan wordt gewerkt. Daarin staan de richtlijnen voor het OV in 2040.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen