Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Intercity Eindhoven-Venlo-Düsseldorf stuk dichterbij'

Geplaatst opzondag 25 september 2016 - 16:59

De kans op een snelle intercityverbinding Eindhoven-Düsseldorf via Venlo en Viersen lijkt een stuk groter te zijn geworden.

De Duitse regering is nu toch bereid het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken te verdubbelen. Dat is een voorwaarde om een intercity te laten rijden.

Toezegging
Volgens CDA-Tweede Kamerlid Martijn van
Helvert uit Sittard heeft staatssecretaris Enak Ferlemann van Verkeer die 'harde toezegging' gedaan in een gesprek met vijf kamerleden in Berlijn. Van Helvert was één van hen. De vijf woordvoerders infrastructuur waren naar Berlijn gegaan om te lobbyen voor een aantal grensoverschrijdende projecten zoals de intercity naar Düsseldorf.

Spoorplan
Tot voor kort zag het ernaar uit dat de verdubbeling van het spoor niet zou worden opgenomen in het verkeersplan van de Duitse regering dat loopt tot 2030. De verdubbeling was gekoppeld aan een oplossing voor de problemen rond het spoor in Viersen. Maar staatssecretaris Ferlemann heeft die dossiers nu niet langer aan elkaar geknoopt waardoor de verdubbeling Kaldenkirchen-Dülken alsnog één van de projecten in het verkeersplan wordt, aldus CDA-Tweede Kamerlid Van Helvert. "En dat is niet alleen van groot belang voor het passagiersvervoer maar ook voor het goederenvervoer", zo zegt hij.

Heerlen-Aken-Keulen
De verdubbeling kost 105 miljoen euro.
Volgende maand komt het verkeersplan aan de orde in het Duitse parlement. Van Helvert zegt de staatssecretaris ook te hebben gewezen op het voordeel van het doortrekken van de beoogde intercity Heerlen-Aken naar Keulen. Daardoor krijgt ook Keulen een rechtstreekse treinverbinding met Schiphol via Heerlen. "De staatssecretaris was erg geïnteresseerd in die mogelijkheid", aldus het Limburgse Tweede Kamerlid. Hij spreekt van 'een zeer vruchtbaar overleg' en verwacht dat de nieuwe lijn binnen een jaar of zeven rijdt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen