Overslaan en naar de inhoud gaan

Intercity Eindhoven-Düsseldorf via Venlo beklonken

Geplaatst opdonderdag 9 mei 2019 - 17:12

Er is geen weg meer terug voor een intercity-verbinding tussen Eindhoven via Venlo naar Düsseldorf.

In Venlo zetten staatssecretaris Stientje van Veldhoven en verkeersminister Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen hun handtekening onder een overeenkomst over de intercity. Dat gebeurde in het kader van de eerste Grenslandconferentie tussen Nederland en de grootste Duitse deelstaat met ruim 18 miljoen inwoners.

'Goed voor Europa'
De intercity naar Düsseldorf moet in december 2025 gaan rijden. Minister Wüst noemde de verbinding een concreet voorbeeld van wat Europa in de praktijk kan betekenen voor burgers. "Juist zo vlak voor de Europese verkiezingen is dat van groot belang", aldus Wüst. Hij spreekt van een langgekoesterde wens van Noordrijn-Westfalen omdat de reistijd vijftien tot twintig minuten korter wordt, zonder tussenstop of overstappen. "Dat is aantrekkelijk voor de vele pendelaars. Ook zal het voor heel wat nieuwe treinreizigers zorgen", zo verwacht Wüst.

Blij
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt 'heel blij' te zijn met de overeenkomst. Ze wijst erop dat de intercity naar Düsseldorf zorgt voor een rechtstreekse aansluiting op het Duitse hogesnelheidsnet. "Het versterkt ook de economische structuur van de regio. En daar profiteren we allemaal van", zo vindt de staatssecretaris.

Lange adem
De realisatie van de intercity-verbinding is wel een zaak van lange adem geweest. "Een grensoverschrijdende trein lijkt heel gemakkelijk. Maar je hebt te maken verschillende regeringen, inspecties, infrastructuur-beheerders en vervoerders", aldus Van Veldhoven. "Maar met vereende krachten is het toch gelukt."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen