Overslaan en naar de inhoud gaan

Intensieve veehouderij: leeuwendeel parlement op één lijn

Geplaatst opzaterdag 6 oktober 2018 - 6:41

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement kan zich vinden in een nota over de toekomst van de intensieve veehouderij. Toch waren er ook de nodige kritische opmerkingen.

Het provinciebestuur wil de overlast van de intensieve veehouderij fors terugdringen om zo het draagvlak onder de bevolking te behouden.

Minder uitstoot en stank
Dat moet worden bereikt door onder meer meer ruimte te bieden voor bijvoorbeeld nieuwe
stalsystemen, door het minder gemakkelijk kunnen uitbreiden van bedrijven en door het aanpakken van grote knelpunten in een aantal gemeenten. Het moet leiden tot tientallen procenten minder uitstoot van fijnstof en ammoniak en tot veel minder stank.

Betaalbaar
CDA en VVD waarschuwden ervoor om het kind niet met het badwater weg te gooien. De aanpak moet wel haalbaar en betaalbaar blijven voor de ondernemers, zo vinden de twee coalitiepartijen.

Omarmen
VVD-fractievoorzitter Herman Nijskens stelde dat juist gebruik moet worden gemaakt van de goede wil van ondernemers om te veranderen. "Tien, twintig jaar geleden hadden ze hier met een mestton op de stoep gestaan. Nu is dat heel anders. Omarm dat nou", aldus Nijskens. CDA-statenlid Jeu Titulaer zei 'liever uit te gaan van stimuleren dan van afknijpen'.

Minder dieren
SP en Partij voor de Dieren lieten een heel ander geluid horen. Zij vinden - in tegenstelling tot het provinciebestuur - dat de enige echte oplossing voor de overlast van de intensieve veehouderij het houden van minder dieren is. SP-statenlid Peter Visser vond dat Limburg te klein is voor het aantal dieren dat wordt gehouden. "Er is een grens aan de groei", zo stelde hij.

'Vooruitschuifagenda'
Fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren pleitte voor een heel andere opzet van de landbouw. "Dat wil zeggen: geen grootschalige productie en kiloknallers. Geen productie voor de wereldmarkt maar de regio en meer ruimte voor de dieren", zo betoogde Plusquin. Zij noemde de nota van het provinciebestuur 'een vooruitschuifagenda'.

Overeenkomst
Het is de bedoeling dat alle betrokken partijen, inclusief natuur- en milieuorganisaties, nog dit jaar een overeenkomst tekenen over de toekomst van de intensieve veehouderij. Daarin moeten dan nog meer concrete maatregelen staan.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen