Overslaan en naar de inhoud gaan

'Integriteitskwesties in Limburg landelijk een uitzondering'

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 22:26

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt geen aanwijzingen te hebben dat integriteitskwesties zoals in Limburg ook bij andere provincies spelen.

Ollongren antwoordt dat op vragen van SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. Die had de minister gevraagd desnoods in te grijpen vanwege 'de zoveelste integriteitskwestie in het Limburgse provinciebestuur'.

Vrehen-affaire
Aanleiding voor de vragen van Leijten was de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Lees ook: Bovens: 'Affaire Vrehen schaadt imago van Limburg'

Ollongren noemt de kwestie schadelijk voor het aanzien van het openbaar bestuur en het vertrouwen van burgers in het algemeen, en in het bijzonder voor de provincie Limburg.

Geschonden imago
In een brief aan de Tweede Kamer over de aanstelling van Johan Remkes tot waarnemend gouverneur maakt zij duidelijk dat ze hem heeft gevraagd ook te onderzoeken wat de achterliggende oorzaken zijn van het geschonden imago van de provincie Limburg.

Remkes kan desgewenst met behulp van externe deskundigheid een sterkte-zwakte analyse laten uitvoeren.

Lees ook: Ollongren: 'Moeilijke taak voor interim-gouverneur'

Relatie bestuur-ambtenarij
Ook de relatie tussen bestuur en ambtenarij kan daarbij aan de orde komen, net als de vraag of het Limburgs Parlement zijn controlerende taak goed kan uitvoeren. En verder wordt er gekeken of gemaakte afspraken voldoende helder zijn zodat (de schijn van) belangenverstrengeling wordt voorkomen.

Lees ook: SP: Minister moet desnoods ingrijpen bij provincie

Nieuwe provinciebestuur
Wat betreft de vorming van een nieuw provinciebestuur wijst Ollongren op de mogelijkheid om gedeputeerden van buiten de politiek of zelfs van buiten de provincie te benoemen.

Aan waarnemend gouverneur Remkes heeft zij gevraagd om een 'actieve, zo nodig regisserende rol te vervullen' bij het aantrekken van gedeputeerden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen