Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak voor Limburgse omwonenden Duits windmolenpark

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 20:10

Limburgse omwonenden krijgen alsnog de mogelijkheid om in het Nederlands in te spreken over de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Dat meldt gedeputeerde Andy Dritty in antwoord op schriftelijke vragen van de PVV.

Funeste gevolgen
Het Limburgs Parlement nam begin oktober vorig jaar een motie van die partij aan om met alle mogelijke juridische en diplomatieke middelen bij de Duitse Kreis Viersen aan te dringen op een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER). Volgens de PVV hebben de windmolens funeste gevolgen voor beschermde flora en fauna in het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg. De partij sprak van een 'megalomaan project op achthonderd meter van de landsgrens'. Begin deze maand stelde PVV-fractievoorzitter René Claassen vragen over de voortgang. Hij vond de uitvoering van de motie 'traag en niet transparant' verlopen.

Elf keer contact
Uit een overzicht van gedeputeerde Dritty blijkt dat er vanaf november elf keer bestuurlijk of ambtelijk contact is geweest met de Kreis Viersen, maar dat het wel allemaal traag gaat. Daarom heeft Dritty vorige week woensdag bij de Kreis Viersen aangedrongen op een spoedige reactie, onder meer over de inspraaktermijn en de gevraagde opschorting van bouw van het windmolenpark. De gedeputeerde vindt dan ook dat hij wel degelijk uitvoering heeft gegeven aan de motie en dat ook zal blijven doen.

Widerspruch
De advocaat van een aantal Limburgse omwonenden van het geplande windmolenpark heeft onlangs in een brief aan het Limburgs Parlement erop aangedrongen toe te zien op de uitvoering van de PVV-motie en actie van het provinciebestuur te verlangen. Hij schrijft dat zijn cliënten het idee hebben dat de provincie Limburg alleen voor de vorm een zogeheten Widerspruch heeft ingediend bij de Kreis Viersen zonder dat zij wil dat daar reëel gevolg aan wordt gegeven. Uit het antwoord op de PVV-vragen kan worden afgeleid dat gedeputeerde Dritty het niet eens is met die kritiek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen