Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak voor Limburgse omwonenden Duits windmolenpark

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 20:10

Limburgse omwonenden krijgen alsnog de mogelijkheid om in het Nederlands in te spreken over de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Dat meldt gedeputeerde Andy Dritty in antwoord op schriftelijke vragen van de PVV.

Funeste gevolgen
Het Limburgs Parlement nam begin oktober vorig jaar een motie van die partij aan om met alle mogelijke juridische en diplomatieke middelen bij de Duitse Kreis Viersen aan te dringen op een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER). Volgens de PVV hebben de windmolens funeste gevolgen voor beschermde flora en fauna in het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg. De partij sprak van een 'megalomaan project op achthonderd meter van de landsgrens'. Begin deze maand stelde PVV-fractievoorzitter René Claassen vragen over de voortgang. Hij vond de uitvoering van de motie 'traag en niet transparant' verlopen.

Elf keer contact
Uit een overzicht van gedeputeerde Dritty blijkt dat er vanaf november elf keer bestuurlijk of ambtelijk contact is geweest met de Kreis Viersen, maar dat het wel allemaal traag gaat. Daarom heeft Dritty vorige week woensdag bij de Kreis Viersen aangedrongen op een spoedige reactie, onder meer over de inspraaktermijn en de gevraagde opschorting van bouw van het windmolenpark. De gedeputeerde vindt dan ook dat hij wel degelijk uitvoering heeft gegeven aan de motie en dat ook zal blijven doen.

Widerspruch
De advocaat van een aantal Limburgse omwonenden van het geplande windmolenpark heeft onlangs in een brief aan het Limburgs Parlement erop aangedrongen toe te zien op de uitvoering van de PVV-motie en actie van het provinciebestuur te verlangen. Hij schrijft dat zijn cliënten het idee hebben dat de provincie Limburg alleen voor de vorm een zogeheten Widerspruch heeft ingediend bij de Kreis Viersen zonder dat zij wil dat daar reëel gevolg aan wordt gegeven. Uit het antwoord op de PVV-vragen kan worden afgeleid dat gedeputeerde Dritty het niet eens is met die kritiek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen