Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak voor Limburgse omwonenden Duits windmolenpark

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 20:10

Limburgse omwonenden krijgen alsnog de mogelijkheid om in het Nederlands in te spreken over de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Dat meldt gedeputeerde Andy Dritty in antwoord op schriftelijke vragen van de PVV.

Funeste gevolgen
Het Limburgs Parlement nam begin oktober vorig jaar een motie van die partij aan om met alle mogelijke juridische en diplomatieke middelen bij de Duitse Kreis Viersen aan te dringen op een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER). Volgens de PVV hebben de windmolens funeste gevolgen voor beschermde flora en fauna in het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg. De partij sprak van een 'megalomaan project op achthonderd meter van de landsgrens'. Begin deze maand stelde PVV-fractievoorzitter René Claassen vragen over de voortgang. Hij vond de uitvoering van de motie 'traag en niet transparant' verlopen.

Elf keer contact
Uit een overzicht van gedeputeerde Dritty blijkt dat er vanaf november elf keer bestuurlijk of ambtelijk contact is geweest met de Kreis Viersen, maar dat het wel allemaal traag gaat. Daarom heeft Dritty vorige week woensdag bij de Kreis Viersen aangedrongen op een spoedige reactie, onder meer over de inspraaktermijn en de gevraagde opschorting van bouw van het windmolenpark. De gedeputeerde vindt dan ook dat hij wel degelijk uitvoering heeft gegeven aan de motie en dat ook zal blijven doen.

Widerspruch
De advocaat van een aantal Limburgse omwonenden van het geplande windmolenpark heeft onlangs in een brief aan het Limburgs Parlement erop aangedrongen toe te zien op de uitvoering van de PVV-motie en actie van het provinciebestuur te verlangen. Hij schrijft dat zijn cliënten het idee hebben dat de provincie Limburg alleen voor de vorm een zogeheten Widerspruch heeft ingediend bij de Kreis Viersen zonder dat zij wil dat daar reëel gevolg aan wordt gegeven. Uit het antwoord op de PVV-vragen kan worden afgeleid dat gedeputeerde Dritty het niet eens is met die kritiek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen