Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak voor Limburgse omwonenden Duits windmolenpark

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 20:10

Limburgse omwonenden krijgen alsnog de mogelijkheid om in het Nederlands in te spreken over de bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Dat meldt gedeputeerde Andy Dritty in antwoord op schriftelijke vragen van de PVV.

Funeste gevolgen
Het Limburgs Parlement nam begin oktober vorig jaar een motie van die partij aan om met alle mogelijke juridische en diplomatieke middelen bij de Duitse Kreis Viersen aan te dringen op een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER). Volgens de PVV hebben de windmolens funeste gevolgen voor beschermde flora en fauna in het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg. De partij sprak van een 'megalomaan project op achthonderd meter van de landsgrens'. Begin deze maand stelde PVV-fractievoorzitter René Claassen vragen over de voortgang. Hij vond de uitvoering van de motie 'traag en niet transparant' verlopen.

Elf keer contact
Uit een overzicht van gedeputeerde Dritty blijkt dat er vanaf november elf keer bestuurlijk of ambtelijk contact is geweest met de Kreis Viersen, maar dat het wel allemaal traag gaat. Daarom heeft Dritty vorige week woensdag bij de Kreis Viersen aangedrongen op een spoedige reactie, onder meer over de inspraaktermijn en de gevraagde opschorting van bouw van het windmolenpark. De gedeputeerde vindt dan ook dat hij wel degelijk uitvoering heeft gegeven aan de motie en dat ook zal blijven doen.

Widerspruch
De advocaat van een aantal Limburgse omwonenden van het geplande windmolenpark heeft onlangs in een brief aan het Limburgs Parlement erop aangedrongen toe te zien op de uitvoering van de PVV-motie en actie van het provinciebestuur te verlangen. Hij schrijft dat zijn cliënten het idee hebben dat de provincie Limburg alleen voor de vorm een zogeheten Widerspruch heeft ingediend bij de Kreis Viersen zonder dat zij wil dat daar reëel gevolg aan wordt gegeven. Uit het antwoord op de PVV-vragen kan worden afgeleid dat gedeputeerde Dritty het niet eens is met die kritiek.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen