Overslaan en naar de inhoud gaan

'Inspraak eco-vakantiepark Sittard is maar schijn'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 22:39

Tegenstanders van de bouw van een eco-vakantiepark bij natuurgebied De Schwienswei in Sittard zijn boos op de gemeente Sittard-Geleen.

Die heeft de tegenstanders een worst voorgehouden door te zeggen dat ze inspraak zouden krijgen, maar dat is maar schijn vinden ze. In een brandbrief roepen ze de gemeenteraad op een einde te maken aan die 'schijninspraak'.

Petitie
De tegenstanders, bestaande uit natuurorganisatie Vrienden van de Schwienswei en omwonenden van de beoogde locatie van het vakantiepark, boden op 8 april een petitie aan wethouder Pieter Meekels aan. Die beloofde bij die gelegenheid een inspraakronde te organiseren waarin zowel de omwonenden als de natuurvrienden hun zegje konden doen.

Lees ook: 'Geen vakantiepark bij Schwienswei, ook niet als het eco is'

'Plan van eisen'
Maar in de uitnodiging voor die inspraakronde wordt gesproken over 'meepraten over een plan van eisen dat wordt meegegeven aan de projectontwikkelaar', constateren de belangenclubs. 'In de bijbehorende enquête maakt het gemeentebestuur het zo mogelijk nóg bonter. Het staat bol van de suggestieve vragen en kan als klap op de vuurpijl ook nog zo vaak worden ingevuld als je wilt! Dit alles maakt de resultaten van de inspraakronde op voorhand totaal onbetrouwbaar', zo melden ze in een persbericht bij de brandbrief.

De gemeente houdt de inspraakronde dan ook slechts 'voor de bühne', aldus de tegenstanders.

Plan
Het plan voor het eco-vakantiepark omhelst de bouw van 210 eco-vakantiewoningen op het voormalige ESCS-terrein in Sittard, achter zwembad De Nieuwe Hateboer. Het park leunt tegen het natuurgebied De Schwienswei aan. Aan Duitse zijde van het grensoverschrijdende gebied moeten nog eens 120 dezelfde vakantiewoningen verrijzen. Beide delen van het park worden via een pad door het natuurgebied met elkaar verbonden. De Vrienden van de Schwienswei vrezen dat dit een te zware belasting is voor het natuurgebied en de omwonenden vrezen verkeersdrukte.

Traject
De gemeente is al geruime tijd met de betrokken vastgoedontwikkelaar in overleg over het plan. De vastgoedontwikkelaar heeft ervoor gekozen eerst het gemeentelijk traject te volgen en dan pas belangenverenigingen bij het plan te betrekken. Met de georganiseerde inspraakronde wilde de gemeente de frustraties van de belangengroepen verzachten.

'Concept verstuurd'
De gemeente Sittard-Geleen laat in een eerste reactie weten dat de brief van de gemeente die de tegenstanders hebben ontvangen een concept-versie was die nog moest worden aangepast. "En dat de verkeerde versie van de brief verstuurd is, is bijzonder vervelend omdat wethouder Meekels heeft toegezegd en afgesproken met de Vrienden van de Schwienswei dat eerst een natuur- en landschapsvisie gemaakt wordt voor het gebied. Daarvoor zijn ook de gesprekken die deze week worden gehouden", zo laat een woordvoerder van wethouder Pieter Meekels weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen