Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie tikt ook Sophianum op de vingers: 'Zeer zwak'

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 17:39

De afdeling VMBO kader van de scholengemeenschap Sophianum in het Heuvelland wordt door de onderwijsinspectie betiteld als 'zeer zwak'. Dat blijkt uit een samenvatting van een rapport dat aan de ouders is gestuurd.

De inspectie heeft het onderwijs in september van dit jaar onderzocht. Het Sophianum moet de kritiekpunten binnen een jaar aanpakken. Eerder kreeg ook VMBO Maastricht een keihard oordeel.

Lees ook: Onderwijsinspectie: 'VMBO Maastricht zeer zwakke school'

Geen diploma
Volgens de onderwijsinspectie zijn verschillende redenen waarom het VMBO kader van het Sophianum 'zeer zwak' scoort. Om te beginnen is het gemiddelde cijfer voor het centraal examen te laag en lopen te veel leerlingen vertraging op of verlaten ze zelfs de school zonder diploma. Ook hebben leraren te weinig zicht op hoe scholieren zich ontwikkelen. Daarom kunnen ze niet altijd de juiste ondersteuning bieden.

Niet volgens richtlijnen
Leraren zouden ook geen rekening houden met de verschillen tussen leerlingen. Daarnaast voldoen zogenoemde programma's van toetsing en afsluiting (PTA's) en het examenreglement niet aan de wet. De examens verlopen niet volgens die opgestelde richtlijnen.

Goede uitleg
Schoolleiding en docenten werken niet samen als het gaat om verbeteren van de vaardigheden en kennis. "
Medewerkers zijn vriendelijk voor elkaar, maar vinden het moeilijk om elkaar aan te spreken", aldus de inspectie in het rapport. Maar er gaan ook dingen goed op de school, zo zegt de inspectie. Leerlingen voelen zich veilig en docenten geven goed uitleg tijdens de les. Ook wordt iedereen genoeg gevraagd om mee te denken over het onderwijs.

Stichting LVO
De directie zegt in een brief aan de ouders 'geschrokken ' te zijn van 'het zware oordeel'. De school heeft hulp van buiten ingeschakeld om de boel te verbeteren. Overigens valt het Sophianum, evenals VMBO Maastricht, onder onderwijsstichting LVO. Een aantal bestuurders van deze stichting stapte deze week op in verband met problemen rondom de kwaliteit van het onderwijs bij VMBO Maastricht.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen