Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Inspectie tikt ook Sophianum op de vingers: 'Zeer zwak'

Geplaatst opdonderdag 29 november 2018 - 17:39

De afdeling VMBO kader van de scholengemeenschap Sophianum in het Heuvelland wordt door de onderwijsinspectie betiteld als 'zeer zwak'. Dat blijkt uit een samenvatting van een rapport dat aan de ouders is gestuurd.

De inspectie heeft het onderwijs in september van dit jaar onderzocht. Het Sophianum moet de kritiekpunten binnen een jaar aanpakken. Eerder kreeg ook VMBO Maastricht een keihard oordeel.

Lees ook: Onderwijsinspectie: 'VMBO Maastricht zeer zwakke school'

Geen diploma
Volgens de onderwijsinspectie zijn verschillende redenen waarom het VMBO kader van het Sophianum 'zeer zwak' scoort. Om te beginnen is het gemiddelde cijfer voor het centraal examen te laag en lopen te veel leerlingen vertraging op of verlaten ze zelfs de school zonder diploma. Ook hebben leraren te weinig zicht op hoe scholieren zich ontwikkelen. Daarom kunnen ze niet altijd de juiste ondersteuning bieden.

Niet volgens richtlijnen
Leraren zouden ook geen rekening houden met de verschillen tussen leerlingen. Daarnaast voldoen zogenoemde programma's van toetsing en afsluiting (PTA's) en het examenreglement niet aan de wet. De examens verlopen niet volgens die opgestelde richtlijnen.

Goede uitleg
Schoolleiding en docenten werken niet samen als het gaat om verbeteren van de vaardigheden en kennis. "
Medewerkers zijn vriendelijk voor elkaar, maar vinden het moeilijk om elkaar aan te spreken", aldus de inspectie in het rapport. Maar er gaan ook dingen goed op de school, zo zegt de inspectie. Leerlingen voelen zich veilig en docenten geven goed uitleg tijdens de les. Ook wordt iedereen genoeg gevraagd om mee te denken over het onderwijs.

Stichting LVO
De directie zegt in een brief aan de ouders 'geschrokken ' te zijn van 'het zware oordeel'. De school heeft hulp van buiten ingeschakeld om de boel te verbeteren. Overigens valt het Sophianum, evenals VMBO Maastricht, onder onderwijsstichting LVO. Een aantal bestuurders van deze stichting stapte deze week op in verband met problemen rondom de kwaliteit van het onderwijs bij VMBO Maastricht.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen