Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie: tbs kampt met personeelstekort en grote instroom

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 18:27

Tbs-klinieken in Nederland, waaronder De Rooyse Wissel in Oostrum, staan onder grote druk. Er is onder meer een gebrek aan personeel en een te grote instroom van tbs'ers.

Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport.

Lastige balans
Volgens onderzoekers loopt het tbs-systeem vast zonder extra investeringen. De 'delicate' balans tussen aan de ene kant het veilig houden van de maatschappij en aan de andere kant het stapsgewijs uitbreiden van verlof voor een tbs-gestelde, wordt steeds lastiger te handhaven.

Enorme druk
De inspectie ziet onder meer dat tbs-klinieken kampen met een personeelstekort en dat er teveel tbs-gestelden zijn die een plek moeten hebben, terwijl het aantal behandelplekken niet meegroeit. Ook zijn er te weinig vervolgvoorzieningen bij bijvoorbeeld overplaatsingen. Daarnaast concluderen onderzoekers dat tbs-klinieken veel druk voelen vanuit de maatschappij als ze door een incident weer extra in de belangstelling staan.

De inspectie zegt dat klinieken door deze factoren de regie op resocialisatie kwijtraken. Die taak staat te veel onder druk.

Lees ook: 'Nergens plek voor uitbehandelde tbs'ers'

Versnelling
De overkoepelende organisatie TBS Nederland herkent de knelpunten binnen het tbs-systeem. 'Voor TBS Nederland staat veiligheid binnen de sector altijd voorop. Wij zijn ons bewust van de knelpunten uit de rapportage. Deze zorgen er echter niet voor dat wij eerder en meer vrijheden geven dan verantwoord is voor de samenleving. TBS Nederland werkt met alle partijen samen aan de aanbevelingen en juicht de versnelling toe', schrijft De Rooyse Wissel op haar site.

Nieuwe opvang in Sittard
De Rooyse Wissel gaat samen met STEVIG in Sittard een resocialisatietraject starten voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en een gedragsstoornis. "De cliënten hebben vaak niet de juiste zorg kunnen vinden omdat zij zowel bij de verstandelijk gehandicaptenzorg, de verslavingszorg als de GGZ niet op hun plek zijn. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de cliënten van beide partijen: met een licht verstandelijke beperking gecombineerd met een psychiatrische stoornis en een forensische titel", legt persvoorlichter Annemiek Nefkens van De Rooyse Wissel uit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de patiënten zo goed mogelijk terugkeren in de maatschappij.

Uit het rapport blijkt dat er afspraken en plannen zijn gemaakt om een betere doorstroom van tbs-patiënten creëren. Met dit traject geeft De Rooyse Wissel daar zelf invulling aan.

Uitbreiden
De tbs-instelling biedt nu alleen opvang in Oostrum en wil haar zorgaanbod uitbreiden. In totaal kunnen vijftien cliënten met een licht verstandelijke beperking begeleid en beschermd wonen in het pand aan de Rijksweg-Zuid in Sittard. "Het is een tijdelijke opvang. Gemiddeld is de verblijfsduur 11,5 maand. Ze krijgen hulp bij het vinden van werk of bijvoorbeeld een dagbesteding. Ook wordt er gekeken naar een passende en structurele oplossing voor deze bewoners", laat Nefkens weten.

De eerste patiënten zullen vanaf februari 2021 gehuisvest worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen