Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie SZW onderzoekt uitbuiting Linne

Geplaatst opwoensdag 2 juni 2021 - 17:35

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige arbeidsinspectie, doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder 58 arbeidsmigranten leefden bij een agrarische ondernemer in Linne.

Het is nog maar de vraag of er gevolgen zijn voor het echtpaar dat verantwoordelijk was voor de erbarmelijke situatie waaronder de Roemeense arbeidsmigranten leefden. Het echtpaar was de werkgever en verhuurde verschillende ruimten aan het eigen personeel.

Controle
Donderdag controleerden de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vreemdelingenpolitie en gemeente Maasgouw verschillende gebouwen bij een agrarisch bedrijf in Linne. De inspectie had eerder signalen ontvangen van de politie over deze werkgever en tipte de gemeente. Dit leidde tot twee controles, waarbij uiteindelijk op 27 mei 58 Roemeense arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden werden aangetroffen.

Lees ook: Roemenen leefden in angst in aftands onderkomen in Linne

Onderbetaald
Alle drie de instanties controleren op overtredingen van de 'eigen' wetten en regels. De inspectie doet op basis van de aangetroffen loonstroken nader onderzoek naar overtredingen van de Arbeidstijdenwet en Wet minimumloon. Het vermoeden bestaat dat de Roemenen onderbetaald werden en te lang moesten doorwerken.

Geen vergunning nodig
De gemeente Maasgouw waar Linne bij hoort, heeft geen huisvestingsverordening waardoor er geen vergunning nodig was voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Formeel geldt er vanaf 1 januari 2021 een exploitatievergunningsplicht voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Maar deze moet echter nog breed gecommuniceerd worden met ondernemers en werkgevers.

Handhaving
Uiteindelijk heeft de gemeente op basis van overtredingen van het bouwbesluit, het geldende bestemmingsplan en de APV kunnen handhaven en de werkgever gemeld dat de situatie onaanvaardbaar was. De arbeidsmigranten zijn inmiddels vertrokken. Volgens de gemeente is er geen sprake meer van een overtreding.

De aanwezige Roemenen hadden allemaal een geldig paspoort waardoor er voor de politie geen aanleiding was voor verder onderzoek. De inspectie is dus de enige instantie die nog onderzoek doet.

Het echtpaar dat eigenaar is van het agrarische bedrijf in Linne wilde niet reageren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen