Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie: 'Stella Maris College zeer zwakke school'

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 10:59

De Onderwijsinspectie heeft het Stella Maris College in Meerssen betiteld als een zeer zwakke school als het gaat om het havoniveau.

Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie dat vrijdag is verschenen. De school krijgt voor het vwo een onvoldoende.

Onderzoek
De onderwijsinspectie deed in maart onderzoek op de school, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Klachten kwamen voort uit het nieuwe onderwijssysteem. In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (GPL) in, gebaseerd op de Zweedse kunskapsskolan methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Ver onder de maat
De Inspectie concludeert nu dat zowel het regulier als het nieuwe onderwijs ver onder de maat is. Zowel leerlingen als leraren krijgen op de school onvoldoende gelegenheid om zich te ontwikkelen. Met als gevolg dat de onderwijsresultaten ver onder niveau zijn en veel leerlingen blijven zitten.

Angstcultuur
Volgens het rapport kampt de school met veel te veel uitval van leraren als gevolg van een angstcultuur die heerst in de school. "Het is duidelijk dat het in de school aan onderling vertrouwen ontbreekt", aldus de inspecteur. "Binnen de school bestaat frictie tussen verschillende delen van het personeel waar het gaat om de richting die de school gekozen heeft. Er is nauwelijks sprake van gezamenlijkheid." Daarnaast concludeert het rapport dat het de inmiddels opgestapte schoolleiding ontbreekt aan doorzettingskracht en dat de school aan stuurloosheid ten prooi lijkt te vallen.

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Lesuitval
Doordat lessen vaak zijn uitgevallen, zijn leerlingen gedurende een te groot deel van hun lesdagen niet aan het leren, wat volgens de Onderwijsinspectie een ernstige constatering is. Daarnaast moeten de wel aanwezige docenten vaak lesgeven aan groepen van 90 leerlingen, waardoor zij meer bezig zijn met de orde te bewaken, dan met het uitvoeren van hun vak. "We hebben in de bovenbouw lessen gezien waarin niet de leraar maar de leerlingen bepaalden wat er gebeurde. Dat waren lessen waarin het onrustig was en er niet of nauwelijks geleerd werd", zo staat in het rapport.

Lees ook: Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Zware oordeel
Interim-directeur Peter Overgaauw laat in een verklaring weten dat alle aandacht de laatste jaren ging naar de vernieuwing van het onderwijsconcept en daardoor de basiskwaliteit van het onderwijsproces en de resultaten minder prioriteit hebben gekregen. "Het zware oordeel van de Inspectie kwam niet als een verrassing voor onze school. We betreuren het zeer dat de Inspectie dit oordeel heeft moeten uitspreken." Wel geeft Overgaauw aan dat de school inmiddels al een herstelproces in gang heeft gezet om de kwaliteit van beide onderwijssystemen te verbeteren. Het GPL in de bovenbouw is voorlopig volledig afgeschaft en er zijn in de onderbouw bijna 300 leerlingen overgeplaatst naar het regulier klassikaal onderwijs.

Lees ook: Stella Maris schaft onderwijsvernieuwing in bovenbouw af

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen