Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie legt op tientallen plekken bouwwerkzaamheden stil

Geplaatst opdonderdag 10 oktober 2019 - 13:44

Bij een grote controle op bouwplaatsen in Zuid-Limburg is de veiligheid van de bouwvakkers ernstig in gevaar. De Inspectie SZW heeft op 33 plekken de werkzaamheden per direct stilgelegd.

Ook zijn er tientallen waarschuwingen uitgedeeld. De grote controle vond plaats op bouwplaatsen in Maastricht, Kerkrade en de directe omgeving.

Stilleggen
Een inspecteur legt bouwwerkzaamheden niet zomaar stil. Pas als er sprake is van ernstig gevaar voor veiligheid of gezondheid van de personen op het terrein worden de werkzaamheden direct stilgelegd.

Gevaarlijk
Op tientallen plekken liepen bouwvakkers bijvoorbeeld het gevaar bedolven te worden onder bouwmaterialen. Ook waren medewerkers onvoldoende beschermd tegen het inademen van gevaarlijke stoffen of was er gevaar voor elektrocutie.

Onveilige steigers
Ook werd er op veel plaatsen niet veilig met steigers gewerkt. Zo bleek dat de steigers rondom grote bouwwerken vaak op geen enkel punt verankerd waren aan de gevel. Daardoor kunnen steigers makkelijk omvallen, verschuiven of instorten.

Op slechts vier van de bezochte bouwplaatsen bleken bouwvakkers gezond en veilig te kunnen werken.

Woningbouw
Op veel van de bouwplaatsen die de inspectie bezocht, wordt in opdracht van een woningbouwcorporatie gebouwd. Hoewel zij als opdrachtgever een belangrijke verplichting hebben om de veiligheid van de bouwvakkers te zorgen, blijkt in de praktijk dat die vaak wordt afgeschoven naar de aannemers.

De inspectie hoopt dat de uitkomst van dit onderzoek een wake up call is voor de corporaties.

Werktijden en loon
Op de meeste bouwplaatsen worden de regels voor werktijden en loon wel netjes nageleefd. In drie gevallen was er vermoedelijk sprake van onderbetaling en er werd één overtreding van de Arbeidstijdenwet geconstateerd.

Op één bouwplaats zijn Oekraïense bouwvakkers aangetroffen die vermoedelijk niet in Nederland mogen werken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen