Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie blijft achter bij groei arbeidsongevallen

Geplaatst opvrijdag 25 september 2020 - 6:14

Steeds minder arbeidsongevallen in Limburg worden uiteindelijk door de arbeidsinspectie onderzocht.

In deze provincie gebeurden vorig jaar 302 incidenten op de werkvloer.

Overtredingen en boetes
Iets meer dan de helft, 167 van die ongelukken werden door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht. Bij 79 gevallen bleek er een overtreding te zijn gemaakt, 71 keer werd de werkgever een boete opgelegd.

Groei
De cijfers zijn na een Wet Openbaarheid Bestuur-verzoek door Local Focus boven tafel gehaald. Uit de gegevens blijkt verder dat het aantal arbeidsongevallen de afgelopen jaren is gestegen van 244 in 2016 tot meer dan 300. Het aantal onderzoeken en vastgestelde overtredingen door de Inspectie is in die periode niet meegestegen, blijkt verder.

Landelijk beeld
Dat beeld is vergelijkbaar met de rest van Nederland. Het totaal aantal arbeidsongevallen steeg met 30 procent, van 3425 in 2016 tot 4444 vorig jaar. Het aantal dodelijke ongevallen verdubbelde zelfs, tot 114 vorig jaar. Maar het aantal onderzoeken daalde: in 2016 werd nog 65 procent van de ongevallen onderzocht, vorig jaar nog maar 55 procent. Ook het aantal boetes liep terug, met zo'n 20 procent van 1130 bekeuringen vier jaar geleden tot 906 vorig jaar.

Onder de radar
Volgens de inspectie gebeuren er ook veel ongelukken die niet gemeld worden. En dan gaat het niet alleen om kleine incidenten. "Het is ook mogelijk dat ernstige ongevallen onder de radar blijven en het is lastig om vast te stellen hoeveel dat er zijn, omdat er geen eenduidige cijfers zijn", laat een woordvoerder weten.

Gemeenten
Gemeenten met grote havens en zware industrie scoren hoog in het aantal bedrijfsongevallen. Rotterdam, Moerdijk en Borsele staan in de top-3, net als Haarlemmermeer waar luchthaven Schiphol onder valt. In Limburg scoren Venlo en Venray allebei erg hoog. Onduidelijk is waarom, al hebben beide gemeenten veel bedrijvigheid in de logistiek.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen